Zorgmedewerkers met post-covidklachten krijgen hogere uitkering

Het demissionaire kabinet gaat medewerkers uit de zorg, die tijdens de pandemie ziek zijn geworden en nog steeds kampen met post-covidklachten, een hogere compensatie bieden. Daarnaast is de periode die gedekt wordt uitgebreid, waardoor meer zorgmedewerkers in aanmerking komen voor zo’n uitkering. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag.

In 2023 werden zorgmedewerkers, die in de eerste maanden van de pandemie ziek waren geworden op werk en tot op de dag van vandaag klachten ervaren, gecompenseerd met een eenmalige uitkering van 15.000 euro. De compensatie was volgens de Tweede Kamer echter niet hoog genoeg en moest een grotere groep getroffenen helpen.

Volgens de nieuwe regeling krijgen zorgmedewerkers eenmalig ruim 24.000 euro en komt al het zorgpersoneel dat van maart tot december 2020 ziek werd in aanmerking voor steun. Wie al een uitkering heeft gekregen, zal alleen de verhoging ontvangen. Volgens het ministerie wil het kabinet met de regeling „het leed erkennen waarmee deze zorgmedewerkers dagelijks worden geconfronteerd”.