Gebouw in aanbouw ingestort in Zuid-Afrika, zeker vijf doden en 51 mensen nog onder puin

In Zuid-Afrika, in de stad George, is een gebouw van vijf verdiepingen in aanbouw ingestort. Minstens vijf mensen zijn omgekomen, nog zeker 51 mensen zitten vast onder de brokstukken, melden Zuid-Afrikaase media dinsdag. Er is een grote reddingsoperatie van meer dan honderd hulpverleners met speurhonden gaande om overlevenden te redden.

De constructie stortte maandagmiddag lokale tijd in. Op dat moment werkten zo’n 75 bouwvakkers in het gebouw. Op luchtfoto’s is te zien hoe het gebouw in zijn geheel is ingestort, met het platte dak bovenop het puin. „Ik zag een man aan het werk en toen ‘boem’, zag ik het hele gebouw instorten”, zei een lokaal gemeenteraadslid tegen persbureau Reuters. Volgens lokale autoriteiten zijn al zeker 24 mensen onder het puin vandaan gehaald en naar het ziekenhuis gebracht, sommigen van hen zijn later overleden aan hun verwondingen.

Het is nog niet bekend hoe het gebouw heeft kunnen instorten. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft dinsdag zijn steun aan de families van de slachtoffers betuigd, en opgeroepen tot een onderzoek naar de oorzaak van het incident. De stad George ligt aan de zuidkust van Zuid-Afrika in de provincie West-Kaap, zo’n 450 kilometer ten oosten van Kaapstad.