Verenigd Koninkrijk pakt eerste tientallen migranten op om uit te zetten naar Rwanda

Kort na de goedkeuring van de omstreden ‘Rwanda-deal’, zijn Britse autoriteiten deze week begonnen met het vastzetten van asielzoekers die zij naar het Afrikaanse land gaan sturen. Dat hebben Britse ministers woensdag bevestigd aan Britse media. Autoriteiten zullen de komende elf weken doorgaan met arrestaties; in juli moet de eerste vlucht met asielzoekers naar Rwanda vertrekken. Onduidelijk is hoeveel mensen tot nu toe zijn opgepakt.

De aangenomen wet maakt het mogelijk om asielzoekers – ongeacht waar die vandaan komen – naar het Afrikaanse land te sturen. De wet, die twee jaar geleden voor het eerst werd voorgesteld door toenmalig premier Boris Johnson, is bedoeld om migranten te ontmoedigen om naar het Verenigd Koninkrijk te komen.

Tientallen aanhoudingen vonden tot dusver plaats in steden als Glasgow, Liverpool, Birmingham en Bristol. Daarop ontstonden protesten bij onder meer een immigratierapportagecentrum in Liverpool en bij een immigratiekantoor in Loughborough. Volgens The Guardian vond ook een grote demonstratie plaats in Londen, waar maandag een man, een Soedanese staatsburger, werd vastgehouden en werd verteld dat hij naar Rwanda zal worden gestuurd.

Stemmen winnen

Rwanda krijgt voor de deal 433 miljoen euro, plus 175.000 euro per asielzoeker die daadwerkelijk overkomt. De Labour-partij sprak eerder over „buitensporige kosten” die tot weinig verandering zullen leiden. Ook de Verenigde Naties en meerdere mensenrechtenorganisaties uitten meermaals forse kritiek op de deal. Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, zei dat de wet de rechtsstaat in het Verenigd Koninkrijk en de rechten van migranten onder druk zet, en „wereldwijd een gevaarlijke precedent schept”.

De Britse regering verwacht dit jaar 5.700 migranten naar Rwanda uit te zetten. Voor premier Rishi Sunak is het terugdringen van illegale immigratie een van de prioriteiten. Sunak, van de Conservatieve Partij, hoopt daarmee stemmen te winnen. Zijn partij scoort al tijden slecht in de peilingen, terwijl komende donderdag lokale verkiezingen plaatsvinden.

In 2024 arriveerden meer dan 7.500 migranten in het Verenigd Koninkrijk door vanuit Frankrijk in bootjes Het Kanaal over te steken. Naar verwachting zullen mensenrechtenorganisaties de gedwongen uitzettingen via de rechtbank proberen tegen te houden. Dat gebeurde vorig jaar ook al en toen blokkeerde het Britse hooggerechtshof de uitzettingen op basis van de toenmalige situatie.


Lees ook
Omstreden ‘Rwanda-deal’ is rond: waarom is het land zo populair voor asieldeals?

Deze maand werd in de Rwandese hoofdstad Kigali de genocide op de Tutsi’s in 1994 herdacht.