Omstreden AfD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen zoekt na alle ‘drek’ de vlucht naar voren

‘De veiligheidsdiensten zijn erop uit ons als oppositie kapot te maken”, roept Maximilian Krah woensdagmiddag op een marktplein in Dresden. „De zoektocht naar spionnen is het antwoord op ons protest.” De AfD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen treedt ruim een week nadat diens naaste medewerker werd opgepakt voor spionage, voor het eerst weer op. Dat zijn medewerker verdacht wordt van spionage voor China is een bijzaak, hoofdzaak deze middag is de drieste theorie dat de opsporingsdiensten Krahs medewerker aanhielden met het doel de AfD te verzwakken.

AfD-voorzitters Tino Chrupalla en Alice Weidel hadden Krah kort na de arrestatie opgedragen weg te blijven bij de aftrap van de campagne voor de Europese verkiezingen, afgelopen weekend. Ook besloten de voorzitters dat er geen posters van Krah zullen worden opgehangen en dat campagnefilmpjes met hem niet worden uitgezonden. Maar Krah is terug, en zoekt de vlucht naar voren.

Dat zegt veel over de dubbelzinnige koers van de radicaal-rechtse partij, die niet weet of ze de aanval of de verdediging moet kiezen. Het is onmiskenbaar dat de reeks onthullingen van de afgelopen weken de partij schaden.

Tsjechische geheime dienst

Een resumé: Maximilian Krah en Bondsdaglid en nummer twee op lijst voor de AfD Petr Bystron gaven gewillig interviews aan het door het Kremlin betaalde nieuwsplatform Voice of Europe. Tegen Bystron loopt een onderzoek omdat de Tsjechische geheime dienst bewijs schijnt te hebben dat hij 20.000 euro kreeg van dat platform. Krah werd in december ondervraagd door de FBI omdat hij contact zou hebben met een pro-Russische activist die hem een bericht had gestuurd over een „compensatie” die hij aan Krah zou betalen.

Eind april werd vervolgens Jian G. aangehouden, Krahs medewerker in Brussel, die over processen in het Europees Parlement aan Bejing zou hebben gerapporteerd. Het OM in Dresden onderzoekt inmiddels of Krah ook geld uit Rusland of China kreeg.

De partij zakte de afgelopen twee weken twee procentpunten in de peilingen, van 19 naar 17 procent. Krah moet buiten beeld blijven, was de eerste reactie van de AfD-voorzitters. Ze konden hem, zelfs als ze dat hadden gewild, niet meer vervangen als lijsttrekker, omdat de stembiljetten al in de maak zijn. Maar een groot deel van de partij noemt de arrestatie van G. zes weken voor de Europese verkiezingen een truc van het „establishment” om de partij in diskrediet te brengen. De partij-ideoloog, de extreemrechtse publicist en uitgever Götz Kubitschek, schreef op zijn blog dat de AfD niet moet zwichten onder publieke druk en juist moet „aanvallen” en om de „macht moet vechten”.

Identiteit en gezin

Kubitschek is ook de uitgever van het boek van Maximilian Krah, Politik von rechts (2023). Kubitschek heeft uitsluitend extreemrechtse auteurs in zijn stal, onder wie Renaud Camus, die een boek over de complottheorie van de grote omvolking van Europa schreef. Het boek van Krah wordt op de site aangeboden als package deal met het boek van Martin Sellner, de Oostenrijkse voorman van de extreemrechtse identitaire beweging die het begrip ‘remigratie’ salonfähig probeert te maken.


Lees ook
Oostenrijker Martin Sellner wil extreemrechtse ideeën mainstream maken

Martin Sellner in 2021 tijdens een fakkelprotest in Wenen.

Een groot deel van Krahs boek gaat over identiteit en het traditionele gezin. Er komt duidelijk uit naar voren dat Krah zichzelf ziet als een soort pickup-artist, een man die andere mannen kan helpen meer succes bij vrouwen te hebben.

Soms post hij op TikTok filmpjes met tips. „Echte mannen zijn rechts”, zo luidt zijn persoonlijke adagium. „Steeds meer mannen worden op de partnermarkt overgeslagen”, aldus Krah. Volgens hem moeten de „natuurlijke rollen van man en vrouw worden hersteld”, en de „feminisering van mannen moet worden omgedraaid”. „Feministen zijn allemaal lelijk”, zei hij op een bijeenkomst in februari. Vrouwen zijn gemiddeld minder dom dan mannen maar ook minder slim, schrijft Krah. Zelf heeft de aartskatholiek Krah acht kinderen bij drie vrouwen.


Lees ook
De nieuwe AfD-lijsttrekker: ‘Echte mannen zijn rechts

AfD-lijsttrekker Maximilian Krah op het partijcongres in het Duitse Magdeburg deze zaterdag.

Over de verdeling van intelligentie heeft Krah sowieso uitgesproken onwetenschappelijke en racistische ideeën. Zo meent hij dat er in Afrika geen grote vliegvelden bestaan omdat zwarte mensen te veel gates verwarrend zouden vinden.

In het licht van zulke uitspraken spreekt uit de keus voor Krah als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen sowieso weinig schroom over het extreemrechtse gedachtegoed in een groot deel van de AfD en een afkeer voor de waarden van de liberale democratie. Het verwondert dan ook haast niet dat Krah en Bystron zich graag laten zien in autocratieën als Rusland en China.

‘Vijfde kolonne van Moskou’

Voor collega’s van Krah komt de aanhouding van diens medewerker evenmin als een verrassing. Krah is sinds hij in 2019 begon in het Europees Parlement een toegewijde pleitbezorger van de Chinese Communistische Partij. Nicolaus Fest, eveneens Europarlementariër voor de AfD, publiceerde onlangs een video waarin hij zegt dat zijn eigen partij een „vijfde kolonne van Moskou” is geworden. Voorzitter Chrupalla is „vol haat” jegens de Verenigde Staten, aldus Fest, en „paait” de regimes van China, Rusland en Iran. Vorig jaar op 8 mei vierde Chrupalla de Duitse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog nog op de Russische ambassade in Berlijn.

De AfD is bezig Fest uit de partij te gooien. Andere partijgenoten stapten uit eigen beweging op, nu de partij steeds meer uit onversneden extremisten bestaat. Dat blijkt ook uit de lijst voor de Europese verkiezingen. Na Krah en Bystron is nummer drie op de lijst René Aust, die ook wel ‘mini-Höcke’ wordt genoemd vanwege diens even nationalistische ideeën als de voorzitter van de Thüringse AfD Björn Höcke. Nummer vier is Christine Anderson, die al Europarlementariër is, en daarvoor voorvrouw was van de anti-islam beweging Pegida.

In Dresden spreekt familieman Krah woensdag op het ‘AfD Familiefeest’ ter ere van de Dag van de Arbeid. Voor het podium staan lange banken waarop de mensen bier uit plastic bekertjes drinken en sigaretjes roken. „We willen uit het gekkenhuis”, zegt Krah over de EU. „Maar hebben daarvoor in juni een goed resultaat nodig, ongeacht wat voor drek over ons wordt verspreid.” Als nummer één op de AfD-lijst zal Krah, als parlementaire arm van de extreemrechtse influencer Andrew Tate, hoogstwaarschijnlijk ook na de zomer weer plaatsnemen in Brussel.