Twee IS-vrouwen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

Amina E. (25) en haar zus Amal E. (38) zijn donderdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar gevangenisstraf, omdat ze lid waren van een vrouwenbrigade van de Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau ANP donderdag. De zussen zijn ook veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische misdrijven.

De celstraf is lager uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie, die vorige maand een straf van ruim zes jaar voor Amina en een straf van ruim vijf jaar voor Amal eiste. Volgens de rechter speelt daarin mee dat de zussen onder zeer zware omstandigheden in een detentiekamp in Syrië hebben geleefd.

De zussen komen uit Alkmaar en zijn in 2014 naar Syrië afgereisd. Ze werden daar lid van de vrouwenbridge van de IS, die erop toezag dat de regels van de sharia werden nageleefd. In die periode heeft Amina E. volgens de aanklager onder meer IS-propaganda verspreid en wapentraining gevolgd en gegeven. Ook was Amina getrouwd met twee IS-strijders, al was dat naar eigen zeggen niet uit vrije wil. De rechter vond dat verweer ongeloofwaardig: volgens hem blijkt nergens uit dat Amina E. niet in Syrië wilde zijn. Dat beeld zou bevestigd worden door chats en foto’s.


Lees ook
Post van IS-vrouwen op de Zwolse terrorismevleugel

De Penitentiaire Inrichting Zwolle waar de afgeschermde terroristenafdeling is gehuisvest.

De zussen maken deel uit van de groep van twaalf vrouwen die in 2022 door Nederland zijn teruggehaald uit een detentiekamp in Syrië. Tien maanden van de celstraf van Amina zijn voorwaardelijk. Voor haar zus gelden bijzondere voorwaarden: zo krijgt ze na haar celstraf begeleiding en therapie.