Senaatsvoorzitter Bruijn door ambtenaren beschuldigd van wangedrag

Eerste Kamer Tegen de NOS laten (oud-)ambtenaren weten dat Bruijn zonder duidelijke aanleiding schreeuwde tegen ambtenaren. Volgens de omroep zouden met de griffier afspraken zijn gemaakt over het verbeteren van de situatie.
Jan Anthonie Bruijn (VVD) legde dinsdag de eed af bij de eerste vergadering van de nieuw gekozen Eerste Kamer.
Jan Anthonie Bruijn (VVD) legde dinsdag de eed af bij de eerste vergadering van de nieuw gekozen Eerste Kamer. Foto Sem van der Wal/ANP

De voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn (VVD), wordt door medewerkers van de senaat beschuldigd van „wangedrag”, zo meldt de NOS woensdagavond. Bruijn zou volgens anonieme (ex-)ambtenaren die de NOS heeft gesproken „autoritair en onaangenaam gedrag” hebben vertoond. Het zou gaan om woede-uitbarstingen en geschreeuw.

Een woordvoerder van de Eerste Kamer laat aan NRC weten dat er het afgelopen half jaar diverse meldingen zijn gedaan van mensen „die zich niet zo prettig voelen” vanwege het gedrag van Bruijn. De griffier, de hoogste ambtenaar, zou Bruijn volgens de NOS op het matje hebben geroepen naar aanleiding van binnengekomen meldingen over zijn gedrag. Daarna zouden afspraken zijn gemaakt over het verbeteren van de siuatie. Tegenover NRC wil het secretariaat van de griffier niet reageren.

Jan Anthonie Bruijn leidt de Eerste Kamer sinds juli 2019. Later deze maand kiezen de leden van de dinsdag geïnstalleerde, nieuwe Eerste Kamer een nieuwe voorzitter. Bruijn, die in afwachting van die verkiezing de tijdelijke voorzitter is, heeft aangegeven door te willen. Hij wenst nu vanwege zijn „erg volle agenda” niet te reageren op de berichtgeving.

Bruijn is de tweede politicus van de VVD in korte tijd die in opspraak raakt door zijn gedrag. Over onderwijsminister Dennis Wiersma bracht De Telegraaf naar buiten dat hij regelmatig in woede uitbarstte en ondergeschikten onder ongezonde druk zette. Nadat hij tegenover de Tweede Kamerfractie van zijn partij spijt had betuigd en had toegezegd aan zijn gedrag te zullen werken, kon hij aanblijven als minister.

Lees ook: De woedeaanvallen van minister Wiersma zijn geen incident maar een patroon