Na een storm van kritiek treedt Charles Michel toch niet eerder terug

Charles Michel treedt toch níet vervroegd terug als voorzitter van de Europese Raad om mee te doen aan de Europese verkiezingen. Vrijdagavond liet de Belg via Facebook weten zijn besluit te herzien, zijn termijn als Raadsvoorzitter toch uit te dienen en geen verkiesbare kandidaat te zijn. Het besluit komt minder dan een week voor een belangrijke Europese top die Michel moet leiden.

De afgelopen weken uitten politici en diplomaten voor en achter de schermen opvallend harde kritiek op de beslissing van Michel vervroegd te stoppen. Die was „egoïstisch”, ,,onbezonnen” en „schaamteloos”. Michel verklaart nu dat hij niet wil dat zijn besluit „het Europese project ondermijnt”. Ook zegt hij „focus” te willen houden op zijn „missie” en zijn „verantwoordelijkheden met een standvastige vastberadenheid” te zullen voortzetten.


Lees ook
Europees president Michel beschadigt ambt met vroeg vertrek

Europees president Michel beschadigt ambt met vroeg vertrek

Begin januari maakte Michel onverwacht bekend zich verkiesbaar te willen stellen voor het Europees Parlement en daarmee al aanstaande zomer te vertrekken als voorzitter van de Europese Raad. Michels termijn zou eigenlijk pas in december eindigen, waardoor zijn besluit grote druk zette op EU-regeringsleiders om tijdig een opvolger aan te wijzen. Temeer omdat bij het ontbreken van een nieuwe Raadsvoorzitter, de voorzittershamer vanaf juli naar de Hongaarse premier Viktor Orbán zou gaan: notoir dwarsligger binnen de EU.

Het verklaart deels de felle kritiek die Michel kreeg op zijn besluit. Daarbij komt dat hem verweten werd voor zichzelf te kiezen, in een periode dat hij als voorzitter van de Europese Raad juist de stabiliteit van de EU zou moeten garanderen. De kritiek sluit bovendien aan bij langlopende ergernissen over Michel, die volgens critici al jaren te veel bezig is met zijn persoonlijke branding.

Nu Michel zijn termijn gewoon afmaakt hebben regeringsleiders de komende maanden één kopzorg minder. De opvolger van Michel zal nu zoals gebruikelijk onderdeel worden van de banencaroussel die in Brussel begint na de Europese verkiezingen van begin juni en waarin onder meer ook de voorzitter van de Europese Commissie wordt aangewezen. Michel zelf verklaart zich pas na het einde van zijn termijn te gaan bezinnen op zijn toekomst.