Mogelijke staking in het streekvervoer na mislukt cao-overleg

Staking streekvervoer Werkgevers en vakbonden hebben vannacht de cao-onderhandelingen afgebroken. Eerder had vakbond FNV gewaarschuwd voor een landelijke staking op donderdag en vrijdag in het streekvervoer als het cao-overleg zou mislukken.

Buschauffeurs, machinisten en conducteurs legden vorig jaar in het najaar ook al het streekvervoer plat.
Buschauffeurs, machinisten en conducteurs legden vorig jaar in het najaar ook al het streekvervoer plat.

Foto Sem van der Wal/ANP

Een staking in het streekvervoer dreigt nadat onderhandelingen over een nieuwe cao vannacht zijn mislukt. Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbond FNV zaten tot diep in de nacht om de tafel, maar konden niet tot een akkoord komen.

Vakbond FNV heeft gewaarschuwd dat duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs het werk zullen neerleggen op donderdag en vrijdag. Dat betekent dat er dan vrijwel geen bussen of regionale treinen rijden van andere maatschappijen dan de NS.

Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers, duizenden van hen zijn lid van de vakbond. Alleen in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt, daar heeft het personeel eigen cao’s.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) verklaarde na de onderhandelingen dat de vakbonden ondanks een „bovengemiddeld hoog loonbod” van 8 procent het overleg hebben afgebroken. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat, en zegt dat de partijen het niet eens werden over onder meer die loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

In september en oktober vorig jaar legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er toen nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de werkgevers werd hervat. Dat is nu opnieuw op niets uitgelopen.


Lees ook: Chauffeurs in het streekvervoer staken: ‘De rek is eruit. De accu is leeg’