WSJ: Poetin mogelijk niet op hoogte van timing dood Navalny

De Russische president Vladimir Poetin zou volgens Amerikaanse inlichtingendiensten niet direct opdracht hebben gegeven om Aleksej Navalny te doden. Dat schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal (WSJ) zaterdag op basis van bronnen. De diensten, waaronder de CIA, twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid, maar ze vermoeden dat hij niet op de hoogte was van het moment waarop de Russische oppositieleider overleed.

Die conclusie staat volgens de WSJ in een rapport van de inlichtingendiensten. Zij baseren zich onder meer op geheime informatie, maar ook op een analyse van openbare feiten. Volgens de WSJ is bijvoorbeeld ook gekeken naar hoe de dood van Navalny de herverkiezing van Poetin in maart heeft overschaduwd.

Sceptische reacties

Het Amerikaanse rapport is ook gedeeld met Europese inlichtingendiensten. Enkele Europese landen zijn sceptisch over de bevindingen. Zij kunnen zich niet voorstellen dat Poetin niet op de hoogte is geweest. Ook een bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, reageert in de WSJ dat hij het standpunt van de inlichtingendiensten naïef vindt. Volgens hem begrijpen zij niet hoe het moderne Rusland werkt. „Het idee dat Poetin niet is geïnformeerd en de dood van Navalny niet heeft goedgekeurd, is belachelijk.”

Navalny overleed afgelopen februari onder verdachte omstandigheden in een strafkamp in Sibië, waar hij een jarenlange gevangenisstraf moest uitzitten. Poetin wordt algemeen verantwoordelijk gehouden voor zijn dood, onder onderen door de Amerikaanse president Joe Biden.


Lees ook
Moderne martelaar Navalny bestreed het Kremlin te vuur en te zwaard

Aleksej Navalny, december 2018