Georgisch parlement stemt ook in tweede lezing in met omstreden ‘Russische wet’

Het Georgische parlement heeft woensdag de tweede lezing van een omstreden wetsvoorstel over ‘buitenlandse agenten’ goedgekeurd. De voorgestelde maatregel, die heeft geleid tot wekenlange protesten in Georgië, houdt in dat organisaties met meer dan 20 procent van hun inkomsten uit het buitenland zich moeten registreren als ‘buitenlands agent’. Binnenkort volgt de derde lezing waarna de wet, door tegenstanders ook wel de ‘Russische wet’ genoemd, waarschijnlijk daadwerkelijk van kracht wordt.

Een van de aanjagers van het controversiële wetsvoorstel is zakenman en politicus Bidzina Ivanisjvili. Achter de schermen leidt hij de pro-Russische regeringspartij Georgische Droom, die het doel heeft om Georgië verder in Russische invloedssferen te krijgen. In de praktijk zou een aantal mediabedrijven en ngo’s – meerdere hebben grote inkomsten uit het buitenland – ook ‘buitenlandse agenten’ worden. Ze komen dan onder toezicht van Justitie, zoals in Rusland nu al het geval is.

De verwachting was al dat de regeringspartij zou proberen de tweede en derde lezing zo snel mogelijk door het parlement te krijgen. Bij de eerste lezing stemden 83 van de 150 parlementariërs voor het voorstel; oppositiepartijen boycotten de stemming. Weliswaar zal president Salome Zoerabisvjili hoogstwaarschijnlijk haar vetorecht gebruiken, maar Georgische Droom kan dit veto verwerpen.

Felle protesten

De protesten in Georgië, vooral in de hoofdstad Tbilisi, liepen de afgelopen weken meermaals uit de hand. Dinsdag werden 63 demonstranten opgepakt en raakten zes agenten gewond. De protesten zijn vooral bij het parlementsgebouw zeer fel.

De Europese Unie besloot eind vorig jaar, toen een vergelijkbaar wetsvoorstel juist werd ingetrokken, om Georgië het kandidaat-lidmaatschap te verlenen. Afgelopen week maakte het Europees Parlement echter bekend daar niet verder over te willen onderhandelen zolang het omstreden wetsvoorstel nog steeds ingevoerd kan worden. De meerderheid van de Georgische bevolking is voor toetreding tot de EU.


Lees ook
Wie is de rijke zakenman die de woede van Georgiërs opwekt?

Oligarch Bidzina Ivanisjvili (midden)  maandag tijdens een betoging van aanhangers van de regering voor een wet tegen ‘buitenlandse agenten’.