Zuid-Brazilië al dagen geteisterd door regen en overstromingen, tientallen doden

Hevige regenval en overstromingen teisteren al dagen het zuiden van Brazilië. Al zeker 57 mensen zijn omgekomen, melden internationale persbureaus op basis van informatie van lokale autoriteiten. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, ongeveer 70 mensen zijn nog altijd vermist.

Het gaat om de zuidelijkste deelstaat van Brazilië Rio Grande do Sul, die grenst aan Argentinië en Uruguay. Overstromingen hebben in verschillende steden en regio’s wegen en bruggen verwoest. Meerdere grote stormen veroorzaakten ook aardverschuivingen. Een dam bij een kleine waterkrachtcentrale is gedeeltelijk ingestort en een tweede dam in de stad Bento Goncalves (ruim 120.000 inwoners) dreigt ook in te storten.

Ook zijn al ruim 32.000 mensen ontheemd geraakt. Helikopters vliegen voortdurend boven de ondergelopen steden. Daar wachten gestrande gezinnen met kinderen op de daken van hun huizen tot ze gered worden. De schade in de steden is enorm.

‘Nooit eerder zoveel regen’

In Porto Alegre, de hoofdstad van Rio Grande do Sul, trad het Guaiba-meer buiten zijn oevers, waardoor straten onder water kwamen te staan. De deelstaat werd vorig jaar ook al getroffen door zware regenval. In juli, september en november kwamen in totaal bij overstromingen 75 mensen om het leven. Maar „nooit eerder in de geschiedenis van Brazilië is er zoveel regen gevallen op één enkele locatie” als deze week, sprak president Luiz Inácio Lula da Silva zaterdag.

In sommige steden stond het waterpeil op het hoogste niveau sinds de metingen bijna 150 jaar geleden begonnen, aldus de nationale geologische dienst. Het weer in Zuid-Amerika wordt beïnvloed door het natuurlijke weerfenomeen El Niño, dat in Brazilië altijd voor droogte in het noorden en hevige regenval in het zuiden zorgt. Volgens Braziliaanse klimaatwetenschappers neemt het aantal milieurampen in het gebied wel toe door opwarming van de aarde.