De intensive care (IC), spoedeisende hulp voor ernstige gevallen en afdeling voor spoedbevallingen van het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen, gaan sluiten. Al deze ziekenhuisfuncties verhuizen voor 2030 naar Geleen, 17 kilometer verderop. Kosten geven daarvoor de doorslag.
De regio Heerlen houdt een kwart van het huidige aantal ziekenhuisbedden: van de 400 blijven er 110 over.
De streek rond Heerlen is de armste en ongezondste van Nederland en scoort slecht als het gaat om levensverwachting, obesitas en roken. Het gebied kent bovendien een sterke vergrijzing.
Die vergrijzing leidt ook tot een tekort aan personeel. „Het betekent dat een IC en SEH voor complexe gevallen in 2030 niet meer op twee plekken overeind te houden zijn, eigenlijk nu al niet”, legt David Jongen, bestuursvoorzitter van Zuyderland, uit. Hij stelde vorig jaar al een concentratie van bepaalde functies voor. na alle ophef die daarna ontstond, bekeek een regietafel onder leiding van onafhankelijk voorzitter Lea Bouwmeester (voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA) naar de verschillende opties.
Bij de concentratie van de IC, de SEH en ziekenhuisbevallingen verliest Heerlen het op kosten: deze afdelingen in Heerlen houden, is 231 miljoen euro duurder dan concentreren in Geleen. Bouwmeester: „Voor dat bedrag wordt de zorg niet beter. Je gooit geld weg. En bij het huidige voorstel, gedragen door alle zorgprofessionals in de regio, verbetert de kwaliteit juist wel.” Het ziekenhuis in Geleen dateert uit 2009. Het ziekenhuis in Heerlen stamt uit 1968 en is op.
In verkiezingsdebat zou het open blijven
In een verkiezingsdebat op SBS6 afgelopen november haalde Geert Wilders (PVV) de lijsttrekkers van VVD, NSC en PvdA-GL over om het Heerlense ziekenhuis open te houden. De Tweede Kamer nam deze maand vier moties aan die aandrongen op een einde aan het verdwijnen van essentiële onderdelen van ziekenhuizen.
De Heerlense burgemeester Roel Wevers (VVD) is dan ook woedend over de uitkomst nu. Met de emotie duidelijk hoorbaar in zijn stem noemt hij „de kaalslag in een regio, die zoveel zorg nodig heeft, onacceptabel. Er is geen streek van deze grootte die iets soortgelijks overkomt. Het draait kennelijk alleen om geld, terwijl er op andere terreinen met miljarden wordt gesmeten.”
Wevers heeft het gevoel dat hij de afgelopen tijd onderdeel was van „een fopproces”. Hij zegt alle vertrouwen in de bestuursvoorzitter van Zuyderland kwijt te zijn. Toch stelt hij voor, om met hem en iemand uit de leiding van ziektekostenverzekeraar CZ naar Den Haag te gaan voor een ultieme poging „om de miljoenen los te krijgen voor het openhouden van de SEH en IC in Heerlen. Ondertussen zullen we natuurlijk ook alles blijven doen om te lobbyen bij de politiek.” Jongen zegt dat hij nu stappen wil zetten: „Voor verdere vertraging heeft Zuyderland te weinig mensen, een te grote zorgvraag en is 2030 te dichtbij.”