Zeker 87 doden door verdrukking bij religieus festival in India

Zeker 87 mensen zijn dinsdag door vertrapping om het leven gekomen tijdens een religieuze bijeenkomst in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Dat meldt het Indiase nieuwsmedium NDTV. Het dodental lijkt nog op te lopen. Volgens een ruwe schatting van gezondheidsdiensten zijn 150 mensen in het ziekenhuis beland.

In het dorp Ratibhanpur had een grote hoeveelheid mensen zich verzameld voor een viering van de Hindoeïstische god Shiva. De hoogste minister van het district Hathras, monnik Yogi Adityanath heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaken van de verdringing, melden Indiase media. Ook heeft hij de betaling van 200.000 Indiase roepie (2.231 euro) aangekondigd ter compensatie voor nabestaanden.

Dodelijke vertrappingen komen in India vaker voor bij vergelijkbare religieuze evenementen, waar grote groepen mensen samenkomen met weinig veiligheidsmaatregelen. In 2013 kwamen 115 mensen om het leven door verdrukking bij een tempel in de deelstaat Madhya Pradesh, en in 2016 stierven 112 mensen door explosies van verboden vuurwerk bij de viering van het hindoeïstische nieuwjaar.