Zeker 49 Oekraïners vrijgekomen bij gevangenenruil, onder wie Azov-militanten en militaire arts Marioepol

Zeker 49 Oekraïners, onder wie enkele Azov-militanten en zeven burgers, zijn bij een nieuwe gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne vrijgelaten. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag bekendgemaakt via een bericht op Telegram. Rusland heeft de deal nog niet bevestigd. Ook is onbekend hoeveel Russische gevangenen in ruil zijn vrijgelaten.

Onder de vrijgelaten Oekraïners bevinden zich onder anderen militanten die de Azov-staalfabriek verdedigden, het laatste Oekraïense bastion in de verwoeste havenstad Marioepol. Ook een militair die leiding gaf aan het militaire hospitaal van Marioepol, Viktor Ivchuk, is vrij, meldt Kyiv Independent.

Daarnaast gaat het om grenswachten, militairen, politieagenten en leden van de Nationale Garde – een militaire eenheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ruil is de 56ste sinds de Russische invasie in Oekraïne in 2022. De laatste gevangenenruil dateerde van eind augustus. Toen kwamen 230 mensen vrij. Ook nu is de ruil tot stand gekomen door bemiddeling van de Verenigde Arabische Emiraten.


Liveblog
oorlog in oekraïne


Zeker 49 Oekraïners vrijgekomen bij gevangenenruil, waaronder Azov-militanten en militaire arts Marioepol