Zeeotter gaat kopje onder bij olievervuiling

Ze hebben de dichtste vacht van alle diersoorten ter wereld: zeeotters. Maar die warme pels maakt ze ook kwetsbaar. Niet alleen omdat er in het verleden flink op de dieren is gejaagd, maar óók omdat ze er extra gevoelig door zijn voor olievervuiling. Dat schrijven biologen in het Journal of Experimental Biology, op basis van onderzoek naar Californische zeeotters. Zodra hun vacht doordrenkt raakt met olie halveert hun drijfvermogen, waardoor ze sneller verdrinken. En zelfs na een flinke wasbeurt dobberen ze nooit meer zo goed als voorheen.

Zeeotters brengen een groot gedeelte van hun leven in het water door, en blijven daarbij drijven dankzij de lucht in hun longen én de luchtlaag in hun vacht – tenzij de haren met olie besmeurd raken. Om te onderzoeken hoe het drijfvermogen in dat geval herstelt, deden Amerikaanse biologen een experiment met de pels van zeeotters die op natuurlijke wijze waren overleden. Daarbij keken ze specifiek naar de zuidelijke zeeotter, een ondersoort die onder andere voorkomt langs de Californische kust, waar ook veel boorplatformen zijn.

Van de schoongemaakte vachten sneden de wetenschappers een stuk van 5 bij 5 centimeter af en bevestigden het aan een glasplaatje met een ballastgewicht. Vervolgens dompelden ze het onder in water om het drijfvermogen te bepalen. Dat bleek vergelijkbaar met dat van een stukje kurk.

In een tweede experiment masseerden de onderzoekers ruwe olie in de vacht. Zo goed mogelijk imiteerden ze daarbij de wijze waarop zeeotters hun eigen vacht verzorgen (die gebruiken daarvoor hun poten en hun tong). Het drijfvermogen van de besmeurde vachten bleek met ruim 50 procent af te nemen.

Afwasmiddel

Tot slot werden de oliepelsen gewassen in afwasmiddel van het merk Dawn (de Amerikaanse tegenhanger van Dreft – de onderzoekers benadrukken geen financiële belang te hebben bij de publicatie van het onderzoek of het noemen van dit merk). Daarmee nam het drijfvermogen wel iets toe, maar het bereikte niet meer het eerdere niveau.

De onderzoekers constateerden geen verschil in drijfvermogen tussen de vachten van jonge en oude zeeotters. In de praktijk is er wel een verschil, zeggen de biologen: jongere zeeotters hebben naar verhouding meer vacht ten opzichte van hun lichaamsgrootte. Daardoor blijven ze extra goed drijven – een handige eigenschap als hun ouders ondertussen naar voedsel aan het zoeken zijn.

Mogelijk herstellen zeeotters in het wild beter omdat ze hun vacht vrijwel continu verzorgen en dus op den duur álle restjes olie weten te verwijderen, suggereren de onderzoekers. Maar hoe dan ook is het essentieel om deze dieren na een olieramp goed te wassen en het afwasmiddel vervolgens ook weer zo goed mogelijk af te spoelen.