Al vier maanden slaagt de Russische president Vladimir Poetin erin voldoende interesse te tonen in onderhandelingen over een einde van de oorlog in Oekraïne om de Amerikaanse president Donald Trump tevreden te houden. Als beide leiders elkaar maandagmiddag (Nederlandse tijd) opnieuw telefonisch spreken, zal Trump bij Poetin opnieuw aandringen op een deal, zoals de Amerikaanse president afgelopen weekeinde aankondigde. De kans dat Poetin instemt met een vredesvoorstel dat acceptabel is voor Oekraïne – en de rest van Europa – lijkt minimaal.
Desondanks verwacht Trumps speciale gezant Steve Witkoff „een zeer succesvol telefoontje”. Dergelijke uitspraken lijken deel uit te maken van het standaardrepertoire van de regering-Trump. Maar de feiten tonen aan dat de Amerikaanse pogingen om de oorlog te beëindigen tot nu toe niets hebben opgeleverd.
Integendeel. De Russen hebben hun aanvallen op Oekraïne, en vooral op de burgerbevolking, verhevigd sinds Trump zich heeft opgeworpen als vredestichter die een einde wil maken aan het „bloedbad”. In de nacht van zaterdag op zondag – nog geen dag na de afgebroken Oekraïens-Russische onderhandelingen in Istanbul – lanceerde Rusland 273 aanvalsdrones richting Oekraïne, het grootste aantal sinds het begin van de invasie van 2022.
Afgebroken onderhandelingen
Die onderhandelingen in Istanbul, het eerste rechtstreekse contact tussen Kyiv en Moskou sinds 2022, werden vrijdag onder druk van president Trump gehouden, maar leverden niets op. Terwijl president Volodymyr Zelensky naar Turkije reisde om Poetin persoonlijk te ontmoeten, stuurde de Russische leider een lage delegatie. Ondertussen zei Trump dat er alleen vooruitgang kan worden geboekt in rechtstreeks overleg tussen hem en Poetin.
Hoewel Trump de Russische president de afgelopen weken af en toe bestraffend toesprak via sociale media, heeft Washington onder Trumps presidentschap nog geen enkele maatregel genomen die Moskou onder druk zet. Trump dreigde afgelopen maanden enkele keren met extra sancties, maar tot nu toe blijft het bij waarschuwingen.
Poetin lijkt dat haarfijn aan te voelen. Zoals de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne Bridget Brink het onlangs verwoordde: „Het beleid is sinds het aantreden van deze regering geweest druk uit te oefenen op het slachtoffer, Oekraïne, in plaats van op de agressor, Rusland.”
Amerikaans voorstel
Oekraïne heeft twee maanden geleden al onvoorwaardelijk ingestemd met een Amerikaans voorstel voor een staakt-het-vuren van dertig dagen. Rusland verwierp dat Amerikaanse plan en kwam met een hele reeks voorwaarden voor een bestand.
Poetin lijkt geen serieuze interesse te hebben in een snel einde van de oorlog. Rusland boekt, zij het op kleine schaal, nog steeds vooruitgang aan het front. Het Kremlin lijkt erop te gokken dat Trumps belangstelling voor een diplomatieke oplossing op den duur afneemt. Dan zou mogelijk een einde komen aan de Amerikaanse wapensteun aan Oekraïne.
Voor Poetin kan dat een voorname reden zijn de oorlog voort te zetten. Om Trump niet tegen het been te schoppen houdt Moskou volgens westerse analisten de schijn op serieus te willen onderhandelen.
De voorwaarden die Moskou stelt voor een vredesbestand zijn zo extreem dat die in feite neerkomen op een Oekraïense overgave. Zo wil Rusland dat Oekraïne zijn militairen terugtrekt uit alle regio’s die Poetin heeft geclaimd, ook uit de gebieden die Rusland niet heeft veroverd. Het Westen zou die gebieden, waaronder de Krim, moeten erkennen als Russisch grondgebied.
Geen Europese troepen
Ook mogen na een bestand geen Europese troepen in het vrije deel van Oekraïne worden gestationeerd, en mag het land geen wapensteun meer ontvangen vanuit het buitenland. Ook zou de regering van Zelensky moeten opstappen en mag het land geen lid worden van de NAVO. De lijst is nog veel langer.
Lees ook
Europese leiders willen druk op Moskou opvoeren, nieuw sanctiepakket op komst, telefoontje naar Trump
Voorafgaand aan het gesprek tussen Trump en Poetin van maandagmiddag proberen Europese leiders zoveel mogelijk invloed uit te oefenen op Trump. Zondag spraken de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland met elkaar over Oekraïne. De Franse president Emmanuel Macron schreef daarna dat president Poetin maandag „moet laten zien dat hij vrede wil” door onvoorwaardelijk in te stemmen met het staakt-het-vuren van dertig dagen dat de Amerikanen eerder hebben voorgesteld, en dat Europa ondersteunt.
Ondanks de bezorgdheid in Europa over de koers van Trump staat het volgens de Finse president Alexander Stubb lang niet vast dat de Amerikaanse president achter Poetin blijft staan. Stubb, die goede banden onderhoudt met Trump, zei zondag op een veiligheidsconferentie in Estland dat Trump zijn geduld met Poetin aan het verliezen is.
Volgens Stubb komt er vanuit het Amerikaanse Congres steeds meer druk op Trump; de Republikeinse senator Lindsey Graham, trouw volgeling van Trump, is een van de stuwende krachten achter een nieuw Amerikaans pakket van economische sancties dat de Russische economie zeer zwaar zou treffen.
