Wat Kaag als politica is overkomen, straalt op andere vrouwen af

Reacties Sigrid Kaag hoopt dat haar vertrek vanwege haat en bedreiging andere vrouwen niet ontmoedigt. Experts vrezen dat dat wel gebeurt.

D66-leider Sigrid Kaag voorafgaand aan de rechtszaak in 2021 tegen Erik van Z., verdacht van bedreiging met de dood van Kaag en minister Hugo de Jonge. Hij kreeg vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk.
D66-leider Sigrid Kaag voorafgaand aan de rechtszaak in 2021 tegen Erik van Z., verdacht van bedreiging met de dood van Kaag en minister Hugo de Jonge. Hij kreeg vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

D66-partijleider Sigrid Kaag lijkt opgelucht als ze donderdag komt aanlopen bij het ministerie van Financiën. Het is dan net bekend dat ze niet weer lijsttrekker van D66 wordt. Maar als ze over vrouwen en meisjes begint met politieke ambities, hakt ze vurig met haar hand in de lucht. Ze hoopt, zegt ze, dat haar keuze hen er niet van „weerhoudt om ook de politiek in te gaan en de nek uit te steken.”

Kaag vertrekt vanwege de intimidaties en bedreigingen en de zware wissel die dat trok op haar gezin. Haar besluit komt hard aan in Den Haag; politici zijn woest. „Intriest”, noemt Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen het. „We zijn als land diep gezonken”, schrijft GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Demissionair premier Mark Rutte vindt dat Kaag privé een „onacceptabel hoge prijs” heeft moeten betalen.

Bedreigingen en intimidaties maakt Kaag al haar hele leven mee, „maar nergens zo erg als in Nederland”, zei ze eerder in de documentaire Van Beiroet tot Binnenhof. Complotdenker Max van den B. zocht Kaag vorig jaar op bij haar huis met een brandende fakkel. Voorafgaand aan een verkiezingsdebat in het Overijsselse Diepenheim, afgelopen februari, werd ze omringd door mensen met fakkels.

Lees ookSigrid Kaag kon nieuw leiderschap niet waarmaken en was klaar met de Haagse hypes, de haat en de intimidatie

Wat Kaag meemaakt is niet uniek: van links tot rechts worden politici bedreigd. Ook Hugo de Jonge (CDA) werd in zijn tijd als coronaminister ernstig bedreigd, stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) kreeg ongevraagd boze boeren aan huis. PVV-leider Geert Wilders wordt al jarenlang zwaar beveiligd.

Team Bedreigde Politici

Cijfers van het Openbaar Ministerie laten een toename zien in het aantal bedreigingen van politici. Het Team Bedreigde Politici van de politie kreeg vorig jaar 1.125 meldingen: een record en twee keer zoveel als in 2021.

Kaag is zichtbaar een van de zwaarst beveiligde bewindspersonen op het Binnenhof. En ze krijgt de meeste online haatberichten van alle politici, bleek uit een onderzoek van De Groene Amsterdammer in samenwerking met de Universiteit Utrecht. 22 procent van de berichten gericht aan Kaag is haatdragend, de meeste zijn seksistisch. Veel berichten gaan ook over haar partner, een Palestijnse man.

Seksisme jegens vrouwelijke politici is niet toegenomen, zegt politicoloog Liza Mügge aan de Universiteit van Amsterdam. Er zijn vooral meer vrouwen in de politiek, de afgelopen jaren. „Mensen zijn daar nog steeds niet aan gewend”, zegt Mügge. Bij een leider denken mensen nog altijd aan een witte heteroman van middelbare leeftijd, zegt ze. Die mannen krijgen óók bedreigingen, zegt Mügge, maar dat gaat veel vaker over inhoudelijke standpunten. Niet over wie ze zíjn.

Kaag en Sylvana Simons van Bij1 behoren volgens Mügge tot de eerste vrouwelijke politici die zich expliciet uitspreken over seksisme. Vrouwen durfden zich eerder niet uit te spreken, uit angst om zwak over te komen. „Politici moeten stevig in hun schoenen staan, vindt men. Daar hoort niet bij: ik voel me bedreigd. Het is te prijzen dat Kaag dit wél benoemt.”

Aanvallen op vrouwen en meisjes leiden ook tot zelfcensuur, zag Mügge. „Als ik me uitspreek in de politieke ruimte, is dit mijn voorland. Dus ik bedenk me wel twee keer voordat ik me uitspreek, denken vrouwen.” Op die manier krijgen mannen meer ruimte dan vrouwen en minderheden, ziet Mügge.

Wat in Den Haag gebeurt, straalt bovendien af op de lokale politiek. Jonge vrouwen denken wel twee keer na voor ze de politiek in stappen. Dat zag onderzoeker Mickey Steijaert van kennisinstituut Atria in de praktijk. Hij sprak met vrouwelijke gemeenteraadsleden en hoorde hoe haatberichten vrouwen ontmoedigden om in de politiek te stappen of hun politieke carrière voort te zetten. Ook constateerde hij dat vrouwelijke raadsleden er terughoudender door worden op social media. Dat was precies waar Kaag bang voor is.