Wat gebeurde er tijdens de vlucht naar Singapore? Als de lucht helder is ziet de radar turbulentie niet aankomen

Het ontbijt werd uitgedeeld. Vlucht SQ321 van Londen naar Singapore was tien uur onderweg. Boven de Ayeyarwady-regio in Myanmar, de uitstekende punt van het land, kwam turbulentie op. Eén passagier overleed en tientallen raakten gewond. Vier vragen over turbulentie.

1
Wat is turbulentie?

Turbulentie is kortweg chaotische lucht. De wind gaat dan alle kanten op. Meteorologen onderscheiden drie vormen van turbulentie, zegt Pier Siebesma, hoogleraar atmosfeer, weer en klimaat aan de TU Delft en medewerker van het KNMI. Aan het aardoppervlak zorgen verschillen in ruwheid (woningen, bossen, etc.) voor variërende windsnelheden. Daarnaast is er veel turbulentie in zogeheten convectieve wolken, die ontstaan als warme lucht vanaf de grond opstijgt en in koudere lucht belandt. „Je krijgt dan van die bloemkoolwolken”, zegt Siebesma. „Dat zijn wolken die piloten bij voorkeur mijden.” Als derde is er de clear air-turbulentie. Die ontstaat in de nabijheid van de straalstroom, een harde wind op een hoogte van 10-15 km die van west naar oost waait. „Dan is het goed weer met weinig wolken”, zegt Joris Melkert, luchtvaartexpert van de TU Delft. Deze turbulentie wordt veroorzaakt doordat verschillende luchtlagen langs elkaar wrijven.

„Het lijkt erop dat er op de vlucht naar Singapore geen sprake was van heel zwaar weer”, zegt Melkert, die denkt dat het om een geval van clear air-turbulentie gaat. „Dat het ontbijt net werd uitgedeeld duidt erop dat de turbulentie ook voor de crew als een verrassing kwam.” Maar volgens Siebesma komt deze vorm van turbulentie boven Myanmar juist minder voor. „Het is ver weg van de straalstroom.” Hij heeft berichten gelezen dat er juist een sterke, plotselinge ontwikkeling was van convectieve wolken. „Je krijgt dan sterke valwinden.” Verder onderzoek is nodig, zegt hij.

Bij turbulentie gaat het vliegtuig schokken en trillen. „Normaal gesproken komt lucht mooi gelijkmatig over de vleugels heen, dat creëert de draagkracht”, zegt Melkert. „Tijdens turbulentie ben je die draagkracht even kwijt en dan neemt de zwaartekracht het over. Dit effect is kortdurend, het vliegtuig valt geen kilometers naar beneden, maar hooguit 30 meter. Omdat het zo snel gaat kun je als mens wel gedurende enkele seconden uit je stoel getild worden.”

2
Is turbulentie te voorzien?

Turbulentie in stormachtig weer is te zien op de radar aan boord van het vliegtuig. Met radiogolven meet een radar druppels en ijskristallen in de lucht, en kan zo turbulentie in wolken detecteren. Zonder druppels, zoals bij clear air-turbulentie, valt met de radar niks te voorzien. „Piloten houden ook onderling contact en melden het als ze last hebben gehad van turbulentie”, zegt Melkert. „Maar een van onze testvliegers vertelde dat het regelmatig voorkomt dat hij wordt gewaarschuwd voor turbulentie, en als hij dan op die plek vliegt is er vaak niks. Dat laat zien hoe verraderlijk het kan zijn.”

„Er wordt wel gewerkt aan aanvullende apparatuur”, zegt Melkert. „Een lidar kijkt bijvoorbeeld net op een andere manier naar deeltjes in de lucht dan radar, daarmee is turbulentie bij goed weer wellicht beter te zien. Maar daar zijn bewegende voertuigen nog niet mee uitgerust. Een moeilijkheid is ook de snelheid van het vliegtuig. Op die hoogte vliegt een vliegtuig met 250 meter per seconde, elke vier seconden een kilometer. Je moet dus heel ver vooruitkijken om op tijd iedereen in zijn stoel te krijgen.”

3
Wat kan de piloot doen bij turbulentie?

„Door langzamer te gaan vliegen wordt turbulentie minder erg”, zegt Melkert. „Snel dalen om uit de turbulentie te komen ligt ook voor de hand. Beide lijkt op de vlucht naar Singapore gebeurd te zijn. Er wordt her en der alarmerend gezegd dat het vliegtuig hoogte en snelheid verloor. Dat is zo, maar dat was een bewuste manoeuvre. De daalsnelheid was ook niet bijzonder groot.”

4
Heeft klimaatverandering invloed op turbulentie?

Clear air turbulentie is in de periode 1979-2020 toegenomen, zo meldden onderzoekers uit Reading vorig jaar. Ze maten het als de jaarlijkse duur van alle clear air turbulenties bij elkaar opgeteld. Het sterkst was de toename voor de klasse ‘ernstige turbulentie’ – er worden verschillende sterktes onderscheiden, van mild tot ernstig. De toename was het sterkst (55 procent) boven het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en boven de VS. Maar ze wezen wel op onzekerheden in hun studie. Een ander onderzoek, uit 2022, wijst Oost-Azië aan als regio waar turbulentie het meest is toegenomen.

Of de toename wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde, durft Siebesma niet te zeggen. „Door klimaatverandering zien we juist een afzwakking van de straalstroom, dus naïef gedacht zou je een afname van de turbulentie verwachten.”