Vrees voor een ramp door gevechten rondom kerncentrale Koersk II bij Oekraïense opmars in Rusland

Opnieuw beheersen zorgen over de veiligheid van kerncentrales en andere energie-objecten de oorlog in Oekraïne. De vorige week ingezette Oekraïense opmars op Russisch grondgebied brengt onrust teweeg over de veiligheid van de kerncentrake Koersk II. Daar bovenop leidde een fikse brand, zondag in een koeltoren van de door Rusland bezette kerncentrale in Zaporizja, tot zorgen over de veiligheid van die faciliteit.

Moskou en Kyiv beschuldigden elkaar maandag van de brand in de Oekraïense centrale, die dikke, zwarte rookwolken veroorzaakte in het gebied. Rusland beschuldigde Oekraïense troepen, president Zelensky hekelde op X de Russische „poging tot chantage”. De brand zou volgens zowel Moskou als Kyiv als het internationaal atoomagentschap IAEA geen verhoogd stralingsniveau hebben veroorzaakt. Maandag meldde een Russische functionaris op locatie dat de brand was geblust. Rosatom-directeur Aleksej Lichatsjov zei maandag dat de brand ernstige schade heeft veroorzaakt en een koeltoren mogelijk moet worden vervangen.

Ook zijn er internationaal zorgen in verband met de Oekraïense militaire opmars rond de Russische Koersk II. Volgens Rosatom zouden er afgelopen dagen raketdelen op het terrein van de centrale zijn neergekomen. Rosatom-directeur Lichatsjov beschuldigde Oekraïne van het in gevaar brengen van de veiligheid van het complex. Op zijn beurt verklaarde Oekraïne de centrale op geen enkele wijze in gevaar te brengen.

De Koersk II-centrale is een van de drie grootste van Rusland en wekt elektriciteit op voor miljoenen huishoudens. De centrale werd begin jaren zeventig gebouwd en is vrijwel identiek aan de in 1986 ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl. De Koersk bevat zes reactoren van Sovjetmakelij, waarvan twee recentelijk buiten werking zijn gesteld. Werkzaamheden van Rosatom om twee oude reactoren te vervangen door nieuwe, krachtiger versies, zijn vergevorderd. De Noorse milieuorganisatie Bellona noemde de Koersk II vrijdag „extreem belangrijk” voor Rosatom, omdat de nieuwe reactoren zouden dienen als blauwdruk voor toekomstige centrales in Rusland en de export naar andere landen.

Waarschuwen voor een ramp

Ondanks de modernisering van het complex wekt de verouderde staat zorgen onder deskundigen. De Russische nucleair expert Andrej Ozjarovski waarschuwde in een interview met het Wit-Russische medium Vot Tak voor een ramp, indien gevechten rond de centrale intensiveren. „De reactoren zijn op geen enkele manier beschermd en in geval van problemen kan het Tsjernobyl-scenario zich herhalen: een grafietbrand waarbij alle gevaarlijke nucleaire rotzooi in de omgeving terechtkomt”, zei Ozjarovski. Hij wees erop dat de centrale in een doodgewoon fabriekspand is ondergebracht en niet beschikt over een speciale beschermingskap, een zogenoemde ‘dome’.

De Koersk II-centrale is een van de drie grootste van Rusland en wekt elektriciteit op voor miljoenen huishoudens

Niet geruststellend waren dan ook de beelden die zondag op Telegram verschenen van Russische troepen die bezig zouden zijn loopgraven rond de kerncentrale aan te leggen. Het IAEA publiceerde al op vrijdag een verklaring waarin directeur Rafael Grossi de strijdende partijen opriep tot „maximale terughoudendheid” om ongelukken te voorkomen en herinnerde aan de richtlijnen om nucleaire veiligheid in conflictgebieden te waarborgen.

Vriendschapspijp

De Oekraïense militaire operatie op Russisch grondgebied legt ook gasvraagstukken bloot. Vorige week nam Oekraïne het strategische stadje Soedzja in, waar de Droezjba (‘Vriendschap’) gaspijp doorheen loopt, die Russisch gas via Oekraïne naar Europa brengt. De berichten dat Oekraïense troepen Soedzja had ingenomen, werden vrijdag gevolgd door videobeelden van Oekraïense soldaten voor het Gazprom-kantoor, dat de pijpleiding bestiert. De beelden konden door NRC niet worden geverifieerd en onduidelijk is of Oekraïne het controlestation nu beheerst.

De Droezjba-pijpleiding is voor zowel Rusland als Europa van groot belang. Tot ergernis van Kyiv betrekt Europa ondanks de voortwoekerende oorlog nog altijd zo’n 15 procent van zijn gas in Rusland. Voor de oorlog was dat 45 procent en het voornemen is voor 2027 helemaal te stoppen met Russisch gas. Met name Slowakije en Oostenrijk, die niet beschikken over alternatieve aanvoerlijnen, zijn afhankelijk van het Russische gas.


Lees ook

Moskou heeft nog geen antwoord op Oekraïense inval in Koersk

Bewoners van een flatgebouw dat is beschadigd bij Oekraïense beschietingen verlaten zondag hun woningen in het Russische Koersk.

Maar voorlopig zijn er nog onvoldoende alternatieven en de huidige transit-overeenkomst met Rusland loopt eind 2024 af. Hoewel Oekraïne meermaals verklaarde dat een verlenging van het contract uitgesloten is, meldde Bloomberg in juni op basis van anonieme bronnen dat Europa en Kyiv in gesprek zijn om de overeenkomst met ten minste één jaar te verlengen. De doorvoer mag in Oekraïne op protest stuiten, het levert de Oekraïense overheid ook de broodnodige inkomsten op: zo’n 1 miljard dollar per jaar. Voorlopig hebben Oekraïne en Rusland verklaart dat de gastoevoer niet in gevaar zal komen.

Internationaal veel kritiek

Volgens Bloomberg zou Europa als alternatief overwegen om het Russische gas in de pijpleiding voor Azerbeidzjaans gas te vervangen, dat via Rusland kan worden geïmporteerd. Dit om, in de woorden van het persbureau „de schande te vermijden van de aankoop van Russisch gas”. Dat het Westen olie, gas en andere grondstoffen uit Rusland blijft inkopen, krijgt internationaal veel kritiek en staat haaks op de sancties die het Westen heeft ingesteld.

Hoewel Kyiv volgens Bloomberg voorzichtig positief lijkt over een Azerbeidzjaanse variant, kan deze ‘oplossing’ Poetin tijdelijk inkomsten kunnen opleveren. Zijn eigen gas kan hij elders verkopen, tegelijk zou Rusland in dit scenario extra transit-inkomsten opstrijken. Bovendien zal een dergelijke deal Europa eveneens in verlegenheid brengen, aangezien Azerbeidzjan en Rusland bondgenoten zijn en de Azerbeidzjaanse president Aliyev voortdurend wordt beschuldigd van onderdrukking in eigen land. Zo confronteert de onverschrokken Oekraïense operatie in Rusland de wereld niet alleen opnieuw met het belang van energieveiligheid in oorlogsgebieden, maar ook met de complexiteit van energievraagstukken.