Voortvluchtige dader diamantroof Schiphol gearresteerd op Ibiza

De gevluchte crimineel Errol H.V., een van de daders van de diamantroof op Schiphol in 2005, is dinsdag opgepakt op Ibiza. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie woensdag na berichtgeving door de Telegraaf. Volgens een woordvoerder zal de 59-jarige man nu worden overgeleverd aan Nederland om hier het resterende deel van de 9,5 jaar lange gevangenisstraf uit te zitten die in 2021 in hoger beroep aan hem werd opgelegd. Er volgt dus geen nieuwe rechtszaak of strafeis, voor zover bekend bij de woordvoerder.

Pas in 2019 kwam de eerste uitspraak in de zaak. Na het hoger beroep in 2021 ging H.V. samen met andere verdachten nog in cassatie. Zijn voorlopige hechtenis werd geschorst en hij mocht die uitspraak in vrijheid afwachten, maar hij sloeg op de vlucht. De Hoge Raad besloot dat zijn straf onveranderd bleef.

Het OM noemde de diamantroof in 2005 destijds „de grootste roofoverval in de Nederlandse geschiedenis”. Op een normaal gesproken zwaarbeveiligd vrachtplatform op Schiphol stalen de daders voor meer dan 70 miljoen dollar aan diamanten en sieraden. Twee van de daders, die ook zijn veroordeeld, waren medewerkers van Schiphol. Volgens persbureau ANP bestuurde H.V. de geldtransportwagen die werd gebruikt voor de roof. Een deel van de buit werd achtergelaten in een vluchtauto, maar het grootste deel is nog steeds niet teruggevonden. Pas twaalf jaar later werden verdachten in de zaak opgepakt.