Volksbank zet flink bedrag apart voor reorganisatie

Goedemorgen! Op economisch vlak was het een rustig weekend, maar dat geldt niet voor andere terreinen. De grote vraag is wat de val van het Assad-regime met de markten gaat doen. De snelheid waarmee de dictator het veld moest ruimen, was onvoorzien: zorgt dat voor onrust op de beurs?

Dit was deze ochtend in het nieuws:

  • Volksbank heeft flink wat geld opzij gezet om de achterstanden in het op orde brengen van witwasdossiers weg te werken en de aangekondigde reorganisatie te bekostigen. Het gaat om een bedrag van 340 tot 360 miljoen euro. Dat is nodig omdat toezichthouder DNB momenteel onderzoek doet naar het moederbedrijf van SNS, ASN en RegioBank. De Volksbank heeft jarenlang de risico’s van leningen van klanten te slecht ingeschat en moet nu extra personeel aannemen om dossiers op orde te brengen. Bovendien wil de bank zich klaarstomen voor mogelijke verzelfstandiging. De recent aangetreden topman Roland Boekhout liet daarom eerder weten 750 banen te willen schrappen. Volgens de bank heeft de voorziening een flinke impact op het jaarresultaat maar ze verwacht alsnog winst te boeken over 2024.
  • Verzekeraars overwegen weer in de defensie-industrie te gaan investeren, schrijft het FD vanochtend. De overheid en politiek riepen hen eerder op bij te dragen aan het versterken van de krijgsmacht, en daar lijkt nu gehoor aan te worden gegeven. Onder meer Achmea, NN Group en ASR zouden hiertoe bereid zijn. ASR bevestigt dat maandagochtend ook in een persbericht. Topman Jos Baeten stelt daarin: „ASR voelt een morele verantwoordelijkheid en ziet mogelijkheden om een bijdrage te leveren met gerichte investeringen binnen Nederland, onder strikte voorwaarden. Hiermee reageren we op de oproep van de politiek en de overheid om te investeren in de veiligheid van Europa, gedreven door veranderende geopolitieke omstandigheden.”
  • De stijgende huizenprijzen hebben de laatste jaren voor flink wat overwaarde gezorgd voor wie al een aantal jaar zijn eigen huis heeft. Tussen huizenbezitters en wie nog geen woning bezit, ontstaat daardoor een kloof, schrijft De Telegraaf op basis van onderzoek door ING. Ruim twee derde van de mensen die binnen nu en twee jaar een woning zouden willen kopen, zegt daar nu nog geen mogelijkheden voor te zien, bericht de krant.

Het Volksbank-kantoor in Utrecht.
Foto Freek van den Bergh/ANP