Verbod TikTok in VS dreigt na uitspraak Hooggerechtshof

Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft vrijdag geweigerd een wet op te schorten, die zondag al kan leiden tot een verbod op de social media-app TikTok. De wet draagt het Chinese moederbedrijf ByteDance op om TikTok voor 19 januari te verkopen aan een niet-Chinese koper vanwege ‘nationale veiligheidsrisico’s’.

Als ByteDance de app niet voor die datum verkoopt, is het gebruik van TikTok nog niet verboden in de VS. Wel is het app-stores verboden de app dan nog aan te bieden, en ook updates mogen dan niet meer geleverd worden, waardoor TikTok geleidelijk steeds slechter zou gaan functioneren.

TikTok heeft echter aangekondigd dat niet te willen afwachten – en de app in de VS uit te schakelen op 19 januari. De bedoeling is dat gebruikers dan een bericht te zien krijgen over de wet en uitleg over hoe ze hun persoonlijke data van TikTok kunnen downloaden. Een dag later is de dan geïnaugureerde president Trump aan zet.

De aanstaande regering van Trump heeft aangekondigd te willen voorkomen dat TikTok in de Verenigde Staten uit de lucht gaat. Juridisch gezien kan Trump niets meer doen om het ingaan van het verbod te voorkomen.

In de uitspraak stelt het Hooggerechtshof dat de wet niet ingaat tegen „het recht op vrije meningsuiting van miljoenen TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten”. Eerder stelde TikTok dat die vrijheid van meningsuiting in het geding zou zijn.

In een reactie zegt Neil Goursch, rechter bij het Hooggerechtshof, dat de president en het Congres in de zaak weliswaar voor „een dramatisch middel” hebben gekozen, maar dat hij overtuigd werd door het argument dat China via de app toegang kan krijgen tot „informatie over tientallen miljoenen Amerikanen”.

Trump geeft TikTok-ceo ereplaats

De topman van TikTok, Shou Chew, had al voor de uitspraak van het Hooggerechtshof een bijzonder blijk van steun van aankomend president Donald Trump ontvangen: een uitnodiging om maandag zijn inauguratie bij te wonen op een ereplaats op het podium, meldde The New York Times donderdag.

Naast oud-presidenten, politici, hoogwaardigheidsbekleders en leden van de familie Trump zullen daar ook leiders van grote techbedrijven als Mark Zuckerberg (Meta) en Elon Musk (SpaceX, Tesla, X) naar verwachting plaatsnemen. Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) is eveneens uitgenodigd.

Trump, die in zijn eerste termijn vergeefs probeerde TikTok te verbieden, is vorig jaar van opvatting veranderd. Niet alleen heeft hij het Hooggerechtshof gevraagd de wet die per 19 januari tot een verbod van TikTok kan leiden tijdelijk op te schorten, hij heeft het sociale medium ook herhaaldelijk geprezen. Tijdens zijn verkiezingscampagne bleek hij op het platform veel steun te krijgen.

Trumps aankomende Nationale Veiligheidsadviseur, Mike Waltz, noemde TikTok woensdag op Fox News „een fantastisch platform”: „We gaan een manier vinden om het te behouden, en tegelijk de persoonlijke data van mensen te beschermen.”

Vrees dat data van TikTok-gebruikers in handen komen van de Chinese overheid, was vorig jaar een van de redenen voor het Congres om de omstreden wet met grote meerderheid en steun beide partijen aan te nemen. De wet bepaalt dat TikTok verboden moet worden als het populaire platform niet uiterlijk 19 januari door zijn Chinese eigenaar ByteDance verkocht is aan een niet-Chinese koper.

In de Verenigde Staten heeft TikTok zo’n 170 miljoen gebruikers. ByteDance mag een Chinees bedrijf zijn, zo’n 60 procent van de aandelen is in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappijen BlackRock en General Atlantic.

ByteDance heeft steeds gezegd TikTok niet te willen verkopen, en onder de Chinese wet ook niet te kúnnen verkopen. Dat weerhield potentiële kopers er niet van om geld voor een mogelijke koop bijeen te brengen en op TikTok te bieden. Voormalig minister van Financiën Steven Mnuchin verklaarde op de zender CNBC dat hij was begonnen een groep financiers bijeen te brengen. Onroerendgoed-miljardair Frank McCourt zou een bod bij ByteDance hebben ingediend. Of er werkelijk een transactie in de maak is, is onduidelijk.

Algoritme is miljarden waard

Over de vraag hoeveel TikTok waard zou zijn, lopen de meningen sterk uiteen. Het algoritme van TikTok geldt als „de geheime saus” die het platform zo succesvol maakt. Advocaten van TikTok hebben verklaard dat het voor ByteDance zowel technologisch als commercieel onmogelijk is het platform af te stoten. Als de Chinese autoriteiten tóch zouden instemmen met een verkoop van TikTok, zou dat nooit inclusief het algoritme kunnen gebeuren.

TikTok-gebruikers zullen zich afvragen wat TikTok eigenlijk nog zou voorstellen zonder het algoritme, dat bepaalt wat iedereen in de app voor persoonlijke selectie te zien krijgt. Maar financieel analist Dan Ives verklaarde tegenover persbureau AP dat het platform zónder het algoritme nog altijd 40 tot 50 miljard dollar kan opbrengen – en mét het algoritme „ruim meer dan 100 miljard, en in het beste geval 200 miljard dollar”.


Lees ook

Wie is er bang voor TikTok? Hoe een dansjes-app een geopolitieke machtsfactor werd

Wie is er bang voor TikTok? Hoe een dansjes-app een geopolitieke machtsfactor werd