Uitlevering zoon van Taghi is eerste bewijs dat uitleveringsverdrag met Emiraten tanden heeft

Van familieoverleg zal het wel niet komen, maar voor het eerst in jaren verblijven Ridouan Taghi en zijn oudste zoon Faissal onder hetzelfde dak: dat van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Afgelopen vrijdag is Faissal op verzoek van Nederland uitgeleverd door de Verenigde Arabische Emiraten, ruwweg een jaar na zijn arrestatie in Dubai.

De 23-jarige Faissal Taghi wordt door het Openbaar Ministerie gezien als lid van de criminele organisatie die zijn vader voortzette vanuit zijn cel. Een ander lid van die organisatie, neef en advocaat Youssef Taghi, is begin 2023 veroordeeld voor het lidmaatschap van die organisatie, waartoe volgens de rechtbank ook enkele andere familieleden behoren.

Youssef Taghi heeft vanaf maart 2021 tot zijn arrestatie in oktober 2021 als doorgeefluik gefungeerd van berichten aan en van Ridouan Taghi. Sommige van die berichten waren bedoeld voor Faissal, die door zijn vader ook wel Genie wordt genoemd. Faissal heeft, zo vermoedt de politie, contact met een zakenpartner van zijn vader: de meermalen veroordeelde Italiaanse drugssmokkelaar Raffaele Imperiale. Zo is er een bericht aan Imperiale over uitstaande rekeningen in Panama dat door Faissal in opdracht van zijn vader is doorgestuurd aan Imperiale. Het OM leidt dat af uit berichtenverkeer via het netwerk van Sky, een aanbieder van cryptotelefoons die in 2021 is ontmanteld.

In weer andere berichten heeft Faissal Taghi contact met een van zijn tantes, een van de zussen van zijn vader. Daarin gaat het vaak over Inez Weski, de voormalig advocaat van Ridouan Taghi die vorig jaar bijna zes weken in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Ook zij wordt vervolgd voor het lidmaatschap van de organisatie van Taghi. Het is nog niet duidelijk wanneer die zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Verdrag met de Emiraten

In navolging van zijn vader is Faissal Taghi door de Verenigde Arabische Emiraten overgedragen aan Nederland. Maar waar Ridouan Taghi toen als ongewenst vreemdeling werd overgedragen aan Nederland, is Faissal Taghi langs de formele weg uitgeleverd.

Dat heeft alles te maken met een verdrag tot internationale samenwerking tussen Nederland en de Emiraten dat op 15 juli 2023 van kracht is geworden. Niet toevallig is Faissal Taghi niet lang daarna aangehouden op verzoek van Nederland. Volgens een woordvoerder van het OM heeft uitlevering lang geduurd omdat Faissal Taghi zich daar tot aan de hoogste rechter tegen heeft verzet.

Dat Faissal nu in Vught zit, leidt tot opluchting binnen opsporingskringen. In eerdere zaken verliep de samenwerking met de Emiraten niet altijd soepel. Zo werd een verzoek om de Brabantse Bosniër Edin G. uit te leveren begin 2023 afgewezen, ondanks het feit dat hij werd aangehouden na onderzoek van de Nederlandse opsporingsautoriteiten samen met onder andere de Dubai Police. Edin G. is na procesafspraken eind vorig jaar door de Rotterdamse rechtbank weliswaar veroordeeld voor grootschalige drugssmokkel, maar de minister van Justitie en Veiligheid heeft geen antwoord op de vraag of hij hier zijn straf zal uitzitten.

Iets soortgelijks speelt rond de veroordeelde vastgoedhandelaar Roger Lips. Die verblijft al jaren in Dubai en weet zich zo vooralsnog met succes te onttrekken aan de Nederlandse autoriteiten.

Dat scenario lijkt minder waarschijnlijk voor profvoetballer Quincy Promes, die eerder dit jaar werd aangehouden in het emiraat Dubai voor betrokkenheid bij een verkeersongeluk. Om zijn uitlevering is gevraagd omdat Promes in Nederland nog een celstraf van 7,5 jaar heeft openstaan voor drugshandel en het neersteken van een neef.

Toen bekend werd dat hij zijn beslissing over uitlevering in vrijheid mocht afwachten, kwam de vraag op wat het verdrag met de Emiraten waard is. Hoewel elke zaak op eigen merites moet worden beoordeeld, is er met de uitlevering van Faissal Taghi nu een eerste antwoord. De tijd lijkt voorbij dat criminelen zich veilig konden voelen in Dubai of een van de andere Emiraten.