
De Ramadan is bijna ten einde dus Villa Nadia (NPO2) beleefde woensdag zijn laatste uitzending. Tijdens de vastenmaand ontving Nadia Moussaid gasten uit de culturele wereld in een verbouwde boerderij, terwijl kok Yasmine Ballachi een iftar-maaltijd voor ze bereidde die ze na zonsondergang samen nuttigden.
Moussaid sprak met de gasten over politieke onderwerpen als de genocide in Gaza, vluchteling zijn, PVV-intimidatie, maar in de slotaflevering ging het over het belang van kunst in het leven van drie podiumkunstenaars. Ook hier was het gure politieke klimaat nooit ver weg. Acteur Sabri Saad El Hamus vertelde hoe Nederland is veranderd sinds hij in 1978 uit Egypte naar Amsterdam gedreven kwam: „Het verschil: deuren open en deuren dicht. De omarming van toen, het welkom zijn, bestaat niet meer”. De acteur danste met de anderen de zikr – een repetitief trance-ritueel van de soefi’s dat voor hem werkt als meditatie.
Komiek Shariff Nasr zei dat hij op het podium altijd begint met te vertellen dat hij half Palestijns is, maar dat dit sinds de Hamas-aanval op Israël van 2023 niet goed werkt: „Sinds 7 oktober valt dan de hele sfeer weg”. Met een grap probeert hij die dan weer terug te brengen: „Oké, dank jullie wel. Deze stilte krijgen we ook altijd bij de VN”. Zangeres Meral Polat zong een indrukwekkend lied – muziek verbindt haar met haar alevitisch Koerdische wortels en met haar overleden vader.
Vorig jaar heette dit programma nog Villa Ramadan en werd het gepresenteerd door Karim Amghar. Zijn ramadanprogramma’s hadden een religieuze invalshoek. Die liet Nadia Moussaid nu los. Villa Nadia behandelde weliswaar onderwerpen die leven onder moslims, maar had geen islamitische inslag. Dat is fijn voor mij – als ongelovige word ik wat wee van blije godsvrucht op tv, dus ik kijk liever naar Nadia Moussaid. Maar het is jammer voor de moslimkijkers die toch al zo karig worden bediend door de publieke omroep.
Het EO-programma Dit is de kwestie (dinsdag, NPO2) hield zich bezig met ‘genderteleurstelling’. Ik wist nog niet dat het bestond – althans, dat het een serieus probleem was – maar nieuwe ouders zijn dus wel eens teleurgesteld dat ze een jongensbaby krijgen terwijl ze een meisjesbaby willen, of andersom. Moeder Anne ervaart zelfs rouw omdat ze vier zonen kreeg en geen dochter. Ze was onherkenbaar in beeld, maar ik vermoed dat haar vier zonen, als ze dinsdag toevallig tv keken, wel door hadden van wie dat blonde achterhoofd was.
Mijn eerste gedachte was: niet zeuren, wees blij dat je een gezond, levend kind krijgt. Dat is precies waar de EO me wilde hebben. Want die vinden dat je het allemaal aan de goede God moet overlaten. Dat blijkt ook uit de bijbehorende podcast Koningswens die schande spreekt van mensen die abortus plegen omdat het geslacht van de embryo niet naar wens is. Voor je het weet, praat de omroep je zo het anti-abortuskamp in.
Mijn tweede gedachte was: dit is niet echt een kwestie want je kunt er toch niets aan doen. Weer fout. Presentatrice Rachel Rosier bezocht ondernemer Bert van Delen die genderselectie via ivf aanbiedt. Uit diverse embryo’s kiezen de ouders er eentje met het gewenste geslacht. Dat laat Van Delen doen in ziekenhuizen op Turks Cyprus, want in Nederland mag dit alleen als er een medische reden voor is. Rosier voelde Van Delen stevig aan de tand.
Dat kritisch ondervragen bleef achterwege toen ze in de keuken stond bij Leonie van Noort van Genderbalance. Die heeft een dieet ontwikkeld waarmee de zwangere vrouw het geslacht van de baby kan beïnvloeden. Als je een jongetje wil, dan moet je een wortel eten. En veel vlees. Nee, dit was geen vroege één-aprilgrap. Die vrouw en haar dieet bestaan echt. Kost 2.500 euro. Garantie tot aan de deur.
