Een klein berichtje van een jonge tandarts in Frankrijk op het sociale nieuwsplatform Reddit bracht de internationale gemeenschap van paleontologen en amateur-fossielenjagers vorige week in rep en roer. Redditor Kidipadeli75 postte een foto van een natuurstenen tegel in de vloer van zijn ouders. Vlak bij de aluminium dorpel is een fossiel te zien: onmiskenbaar een mensachtige onderkaak, dacht Kidipadeli75 vanuit zijn beroepsmatige deskundigheid meteen. Maar van fossielen had hij geen verstand, dus legde hij de foto met zijn vragen maar voor aan ‘de wijsheid van de bijenkorf’ die Reddit is: „Mijn ouders hebben net hun huis laten renoveren met travertijnsteen. Dit lijkt op een stukje onderkaak. Zou het van een mensachtige kunnen zijn? Is dit normaal?”
Al snel kwamen de reacties, sommige melig, anderen serieus en goed geïnformeerd. „Tandarts met een opleiding in forensische tandheelkunde hier: dit is een mensachtige onderkaak, vrijwel zeker van een mens.”
Ook de vooraanstaande Amerikaanse paleonto-antropoloog John Hawks, hoogleraar aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, heeft de kwestie op gepikt op zijn blog. „Ik werk momenteel in Zuid-Afrika en ik heb de afbeelding vandaag aan enkele van onze fossiele preparatiespecialisten laten zien. Iedereen was het erover eens: het is best cool!”
„Ik heb nog nooit zo iets gezien”, reageert ook Jelle Reumer, emeritus hoogleraar paleontologie in Utrecht. Reumer is auteur van het boek Stadsfossielen, waarin hij in Nederlandse gebouwen en trottoirs zoekt naar versteende overblijfselen van planten en dieren in tegels en sierstenen. Mensachtige fossielen vond hij daar niet.
De Franse tandarts die de vondst bij zijn ouders deed blijft liever anoniem, bang dat het nieuws gevolgen zal hebben voor zijn tandartspraktijk. Hij heeft wel zijn medewerking toegezegd aan wetenschappers die hem willen helpen de fossiele kaak verder te onderzoeken. De identificatie is nog lastig; je moet weten waar het gesteente precies vandaan komt en hoe oud het is.
Tegels met imperfecties
Het travertijn in het ouderlijk huis komt uit Turkije, kon Kidipadeli75 achterhalen; uit welke groeve precies is nog onduidelijk. Travertijn is een afzetting van calciumcarbonaat die ontstaat op plaatsen waar kalkrijk bronwater uit de bodem stroomt. Sommige travertijndeposities in Turkije zijn wel een miljoen jaar oud, op andere vindplaatsen met groeves is het gesteente vierhonderdduizend jaar oud. En ook nu nog vormt zich er nog steeds nieuw travertijn, bijvoorbeeld bij de beroemde warmwaterbronnen van Pamukkale in Centraal-Turkije.
De ouders hadden bij de tegelhandel speciaal gekozen voor een ruwe kwaliteit met enige imperfecties, zodat ze niet over een gladde vloer zouden uitglijden.
Er gaan stemmen op om de tegel voorzichtig uit te lichten zodat het fossiel beter bestudeerd kan worden. De tegels zijn 3,5 centimeter dik, vermeldt het verhaal. „Dan kun je er inderdaad nog een heel stuk kaak uithalen”, zegt Reumer. Misschien levert dat meer aanwijzingen op.