‘Spionnenwalvis Hvaldimir doodgeschoten voor kust Noorwegen’

De beroemde beloega Hvaldimir, die in 2019 wereldberoemd werd toen Noorse autoriteiten de walvis ervan verdachten een Russische spion te zijn, is doodgeschoten. Dat melden twee dierenrechtenorganisaties woensdag. Het lichaam van het dier werd eerder deze week gevonden voor de Noorse kust.

Beloega’s kunnen zestig jaar oud worden, en Hvaldimir was slechts vijftien jaar, waardoor besloten werd autopsie te verrichten vanwege de onduidelijke doodsoorzaak. Daaruit is gebleken dat “de dood van Hvaldimir veroorzaakt is door opzettelijk door mensen toegebracht letsel”, schrijven organisaties OneWhale en NOAH.

De definitieve resultaten van de autopsie laten nog op zich wachten, maar de aanwezigheid van schotwonden en bloedsporen zouden volgens de organisaties genoeg zeggen. Er is aangifte gedaan bij de Noorse autoriteiten. De Noorse politie zegt de autopsie te willen afwachten voordat het besluit een strafrechtelijk onderzoek te openen.

Een Russische spion?

In 2019 werd Hvaldimir, wiens naam een samenstelling is van het Noorse woord voor walvis (hval) en de voornaam van de Russische president Poetin, gespot door Noorse vissers. Ze zagen dat het dier een tuigje droeg. Later bleek dat het een harnas was waaraan camera’s konden worden bevestigd, waardoor speculaties ontstonden dat de beloega getraind was door het Kremlin om westerse landen te bespioneren.

De afgelopen tijd probeerden dierenwelzijnorganisaties Hvaldimir richting het noorden van Noorwegen te brengen, om hem samen te laten leven met soortgenoten die daar in het wild leven.