Schildsoldaten van de waterkwaliteit

Een marcherend leger met de schilden in de lucht gestoken, daar deed deze kolonie mosselen natuurfotograaf Theo Bosboom aan denken. Het riep bij hem associaties op „met scenes uit Game of Thrones en The Lord of the Rings”. En al leven deze mosselen in werkelijkheid aan de Portugese westkust in plaats van in Hollywood, rodeloper-waardig zijn ze zeker: Bosbooms werk wordt gelauwerd bij de prestigieuze fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year. Uit in totaal meer dan 60.000 inzendingen door professionele fotografen en amateurfotografen wereldwijd heeft Bosbooms werk de onderscheiding highly commended gekregen binnen de categorie ‘Animals in their environment’. Op 8 oktober worden pas de winnaars van de wedstrijd bekendgemaakt. Vanaf 11 oktober zijn alle genomineerde én winnende foto’s vervolgens te zien in het Natural History Museum in Londen. Later zal de expositie rondreizen en vermoedelijk net als in eerdere jaren ook Nederland aandoen.

Bosboom maakte de foto op het strand Praia da Ursa, ten westen van Lissabon, laat hij per e-mail weten. „Het strand dankt zijn naam aan de rotsformaties, waarvan er eentje aan een beer doet denken. Het ligt op een steenworp afstand van Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het vasteland van Europa. Het strand is door de hoge kliffen vrij lastig te bereiken, je moet een flink stuk afdalen langs een smal en steil bergpad – en weer omhoog natuurlijk. Dat is vooral door de zware foto-uitrusting een uitdaging.”

De foto is genomen met een probelens, die hij zelf omschrijft als een dunne, langgerekte macro-groothoeklens. „Zo kon ik én de mosselen van dichtbij zien én het ruige kustlandschap langs de Atlantische Oceaan in beeld brengen.” Hij had de mosselen al gezien tijdens een eerder bezoek een paar dagen eerder, maar toen kon hij ze door hoog water niet bereiken.

Als natuurfotograaf hecht Bosboom er belang aan om juist soorten in beeld te brengen die als onbelangrijk en niet-fotogeniek worden gezien. „Mosselen zijn cruciaal in dynamische ecosystemen doordat ze bacteriën, algen en zwevend stof uit het water filteren en zo de waterkwaliteit verbeteren”, benadrukt hij. „Daar hebben ook andere schelpdieren, schaaldieren en zelfs vissen profijt bij.”

Voor de rare sprong van een hermelijn in de sneeuw de Spaanse fotograaf Jose Manuel Grandío een eervolle vermelding in de wacht in de categorie diergedrag.
Foto Jose Manuel Grandío
Een zeekoe en haar kalf in een zeegrasveld in de Crystal river in Florida (VS).
Foto Jason Gulley

Het moment waarop een jaguar een kaaiman een fatale beet toedient in de aan de oever van de São Lourenço-rivier.
Foto Ian Ford/Wildlife Photographer of the Year

Tijdens haar expeditie in de Weddellzee zag Tamara Stubbs dat er zeehonden naast het schip in slaap waren gevallen, met hun neusgaten net boven het wateroppervlak om nog te kunnen ademhalen.
Foto Tamara Stubbs/Wildlife Photographer of the Year

Kauwen bouwen elk jaar nieuwe nesten van verschillende materialen: twijgen, veren, takken, wol, mos, modder en mest. Deze kauw verzamelde stenen voor het nest.
Foto Samual Stone/Wildlife Photographer of the Year

Lam Soon Tak spotte deze felgekleurde David Bowie-spin met een eiercocon in de Maleisische hooglanden
Foto Lam Soon Tak/Wildlife Photographer of the Year
Op een vroege ochtend in december controleerde Randy Robbins de wildcamera’s in de buurt van zijn huis toen hij een gestorven hert aantrof. Hij fotografeerde dit moment voordat het ijs kon smelten.
Foto Randy Robbins/Wildlife Photographer of the Year