Raad van State is kritisch op nieuwe warmtewet

De Raad van State is kritisch op een wetsvoorstel dat warmtenetten betaalbaarder moet maken. Maandag stelt de onafhankelijk adviseur dat het onduidelijk is in hoeverre aansluiting op een collectief warmtesysteem in handen van de overheid ‘nodig’ en ‘effectief’ is of ‘bijdraagt aan maatschappelijk aanvaardbare warmtetarieven’. De Raad van State vindt dat het wetsvoorstel beter moet worden toegelicht.

Omdat de tarieven van warmtenetten gebaseerd zijn op de gasprijs, schoot het afgelopen jaar het maximumtarief voor warmtenetaansluitingen omhoog. Mede daarom presenteerde demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) vorig jaar een voorstel voor een nieuwe Warmtewet, die voor betaalbare, betrouwbare en duurzame warmtelevering moet zorgen. Middels deze wet zouden warmtenetten publiek eigendom worden en zouden gemeenten meer controle krijgen over de ontwikkeling van deze warmtesystemen.

Volgens de Raad van State komt in het wetsvoorstel niet voldoende naar voren waarom deze herziening voor een betaalbaarder systeem zou zorgen. Daarbij is het bijvoorbeeld niet duidelijk welke hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen door collectieve warmtevoorzieningen straks zijn toegestaan.


Lees ook
Zelfs voor de zuinigste man van Nieuwegein is het warmtenet duur

De flat van George en Petra van der Laan is aangesloten op  het Purmerendse warmtenet.