Proud Boysleider Enrique Tarrio krijgt 22 jaar cel voor Capitool-bestorming

Capitool-bestorming Enrique Tarrio, leider van de uiterst-rechtse militie Proud Boys, krijgt de hoogste straf die tot nu toe is uitgedeeld voor de aanval op de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Hij gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.
Proud Boys-leider Enrique Tarrio tijdens een protest tegen de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020.
Proud Boys-leider Enrique Tarrio tijdens een protest tegen de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020. Foto Hannah McKay/Reuters
Lees ook deze analyse: Na lange straffen voor Capitool-bestormers kan justitie haar vizier richten op de mogelijke opdrachtgevers

Enrique Tarrio, leider van de uiterst-rechtse militie Proud Boys, is dinsdag veroordeeld tot 22 jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Dat heeft rechter Timothy Kelly dinsdag besloten. Het is de zwaarste straf die tot nu toe is uitgedeeld voor de aanval op de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Dat Tarrio vanwege een eerdere arrestatie uit de Amerikaanse hoofdstad was verbannen en daarom niet fysiek aanwezig was bij de bestorming, maakt volgens de rechter niet uit. Hij stuurde de Proud Boys op afstand aan. Zijn advocaten hebben na de zitting laten weten dat ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Na een lang proces veroordeelde een jury in Washington Tarrio en drie andere Proud Boys in mei al voor opruiing en samenzwering tegen de staat. Tarrio’s rechterhand Ethan Nordean werd vorige week vrijdag veroordeeld tot 18 jaar cel, tegen de Cubaanse-Amerikaan was 33 jaar cel geëist.

Op de beruchte 6 januari probeerde een menigte van Trump-aanhangers de verkiezingswinst van Joe Biden te blokkeren door op gewelddadige wijze de gemeenschappelijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te verstoren. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. Milities als de Proud Boys, een zwaarbewapende neofascistische beweging die oud-president Donald Trump steunt, voerden het binnendringen van het parlementsgebouw met voorbedachten rade aan.

Lees ook: Het eindrapport over de Capitoolbestorming wijst bovenal naar één man