Ze hadden al veel gemeen: allebei zijn ze Duits en verdienen ze hun geld aan het online verkopen van kleding en schoenen, die vrijwel altijd gratis thuis worden bezorgd en binnen honderd dagen ook nog eens gratis teruggestuurd kunnen worden. En beide bedrijven zijn in 25, veelal dezelfde, Europese landen actief. Nu wil Zalando samensmelten met About You tot één groot bedrijf voor onlineverkoop van mode.
Woensdag maakte Zalando bekend circa 1,1 miljard euro neer te willen tellen voor zijn kleinere concurrent, 6,50 euro per aandeel.
De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. Instemming is er al van de grootaandeelhouders van About You — naast de directie onder meer postorderbedrijf Otto en investeerder Heartland. Zij hebben samen bijna driekwart van het bedrijf in handen. Zalando financiert de overname volledig uit eigen middelen.
100 miljoen euro
Zalando werd in 2008 opgericht en is met circa 50 miljoen klanten groter dan zijn nieuwste aanwinst. Vorig boekjaar werd er op een omzet van ruim 10 miljard euro een nettowinst van 83 miljoen euro geboekt. About You, in 2014 opgericht, heeft zo’n 12 miljoen klanten, waarmee in het laatste boekjaar op een omzet van 1,9 miljard euro een nettoverlies van 112 miljoen euro werd gedraaid.
Door de fusie denkt Zalando jaarlijks rond de 100 miljoen euro te kunnen besparen. Synergievoordeel komt uit het combineren van de logistieke afdelingen van de twee bedrijven en samenvoeging van de onlinebetaalsystemen van de twee webwinkels. Dat moet voor lagere transactiekosten zorgen. Daarnaast hopen de bedrijven samen voordeliger te kunnen inkopen bij leveranciers.
Europa is behoorlijk gecompliceerd voor internetbedrijven
Grote personele gevolgen zullen er volgens Zalando niet zijn. De oprichters van About You blijven na de overname bij het bedrijf werken.
Voor klanten zullen Zalando en About You twee verschillende merken blijven. About You heeft een wat jongere doelgroep en heeft zijn aanbod meer georganiseerd rond bepaalde kledingstijlen, terwijl Zalando het assortiment meer per merk presenteert.
Zakelijke markt
Zalando heeft een snelgroeiende zakelijke tak die logistieke diensten levert aan andere bedrijven. „Europa is behoorlijk gecompliceerd voor internetbedrijven”, zegt Fabio Baum, bij Zalando verantwoordelijk voor de Benelux. „Er zijn ruim twintig betaalmethoden, dertig talen en meer dan veertig pakketvervoerders Wij bouwen al jaren aan een platform waarmee je heel Europa kunt bedienen, en dat bieden we nu ook aan onze partners.”
Zakelijke klanten zijn daarbij niet gebonden aan Zalando als webwinkel. „Als je als Zweeds modemerk in Nederland wilt beginnen, dan kun je via onze logistieke diensten op bijvoorbeeld Bol gaan verkopen.”
De overname van About You moet een aanvulling daarop vormen. Dat bedrijf heeft namelijk een zakelijke tak die merken helpt bij het uitbaten van hun eigen webshop. Zo werken de webshops van onder meer het Britse luxewarenhuis Harrods en sneakerwinkel Snipes met het About You-platform.
Retourkosten
Een van de grote kostenposten bij het verkopen van kleding via internet, is het verwerken van spullen die worden teruggestuurd. Die moeten worden bekeken of ze nog helemaal in orde zijn en vervolgens moeten ze weer opnieuw worden verpakt voor ze aan een andere klant verkocht kunnen worden. Dat kost webwinkels naar schatting zo’n 12,50 euro per retourzending.
Bij Zalando en About You is terugsturen gratis en krijgen klanten daar zelfs honderd dagen de tijd voor
Een aantal webwinkels is daarom begonnen met het rekenen van kosten voor het terugsturen van een product. Vaak gaat het om een symbolisch bedrag dat consumenten aan het denken moet zetten of ze een product wel echt willen hebben.
Bij zowel Zalando als About You is terugsturen echter gratis en krijgen klanten daar zelfs honderd dagen de tijd voor.
Er zijn geen plannen voor retourkosten, zegt Baum. „Het is voor consumenten belangrijk om kleding thuis te kunnen passen. Misschien zijn de kleuren toch niet zoals je verwacht had, of voelt het materiaal anders.”
Volgens Baum is het echter niet zo heel anders dan in een fysieke winkel. „Als je in een paskamer iets probeert, hoop je ook dat het daarna gecontroleerd wordt. Bij ons kan 97 procent van de teruggestuurde kleding direct weer opnieuw verkocht worden.”
Maatadvies
Zalando wil wel het aantal „retouren die voorkomen hadden kunnen worden”, terugdringen. Dat is kleding die niet past zoals de klant had verwacht. „Niemand vindt het leuk om een kledingstuk in drie maten te moeten passen, of dat nou online is of in een fysieke winkel.”
In de webwinkel wordt bij steeds meer kledingstukken een maatadvies gegeven. Zalando merkt dat dan zo’n 10 procent minder retour gaat dan bij kledingstukken zonder advies.
Voor een beter advies moeten klanten wel twee foto’s in strak zittende kleding nemen, zodat de app de lichaamsmaten kan opmeten. Die foto’s verlaten de telefoon van de gebruiker niet, bezweert het bedrijf. Ook andere informatie van klanten wordt voor het advies gebruikt. „Bijvoorbeeld als we een schoen in maat 44 vaak terugkrijgen omdat hij toch kleiner valt.”
De lichaamsmaten worden ook gebruikt voor virtueel kleding passen op een 3D-avatar. „Die avatar heeft dezelfde maten als je lichaam. Daarmee kun je zien hoe een kledingstuk valt. Want of iets past, dat hangt niet alleen van de kledingmaat af. Het gaat er ook om of jij het prettig vindt.” Eerdere testen met die technologie leidde al tot wel 40 procent minder retouren.
Lees ook
Een dag in het pakketpunt: ‘Als ik begin met scannen, komen ze meteen’