‘Opruiend’ T-shirt in Hongkong: veertien maanden cel

In Hongkong zijn voor het eerst twee mensen veroordeeld op grond van een omstreden nieuwe lokale veiligheidswet. De wet, in de volksmond bekend als ‘artikel 23’, werd in maart van kracht en stelt strenge straffen in het vooruitzicht voor vaag omschreven vergrijpen als „landverraad”, „spionage” en „sabotage”.

De 27-jarige Chu Kai-pong was maandag de eerste die werd veroordeeld. Hij was in juni aangehouden met een T-shirt met de tekst „Bevrijd Hongkong, de revolutie van onze tijd” – een bekende slogan van de grote protestbeweging tegen het gezag van China in 2019. Volgens de rechter riep hij daarmee op tot afscheiding van de voormalige Britse kroonkolonie. Daarop staat volgens de nieuwe wet tot wel tien jaar gevangenisstraf, als kan worden bewezen dat de verdachte heeft samengespannen met ‘externe krachten’.

Maar Chu werd veroordeeld voor opruiing en kwam er vanaf met veertien maanden cel. Dat hij in november vorig jaar ook al met zo’n zelfde shirt was betrapt en daarvoor op grond van oudere wetgeving drie maanden vastzat, vond de rechter een verzwarende omstandigheid: kennelijk had hij van zijn straf weinig geleerd. Dat Chu maandag schuld bekende, leverde hem juist strafvermindering op.

Bussen

De gewraakte protestleus speelt ook een rol In de andere rechtszaak, waarbij donderdag een tweede verdachte werd veroordeeld op grond van de nieuwe wet. Chung Man-kit (29) schreef deze en andere slogans in maart en april van dit jaar op de rugleuningen van banken in Hongkongse bussen. Hij moet tien maanden naar de gevangenis. Volgens de rechter zou de samenleving „in chaos vervallen” als Chung niet werd tegengehouden, aldus een verslag van de onafhankelijke nieuwssite Hong Kong Free Press.

De nieuwe lokale wet kwam dit voorjaar bovenop de Nationale Veiligheidswet (NSL) die Beijing ruim vier jaar geleden aan Hongkong oplegde. Die wet heeft de democratische oppositie in Hongkong al grotendeels monddood gemaakt, door een harde aanpak van opruiing en oproepen tot onafhankelijkheid. Sinds de invoering van die wet zijn honderden activisten, journalisten, advocaten en parlementariërs opgepakt en vervolgd. Met ‘artikel 23’, vernoemd naar de bepaling in de minigrondwet van Hongkong die de opstelling van de wet voorschreef, haalden de Beijinggezinde autoriteiten de teugels nog verder aan.


Lees ook

Hongkongse journalisten schuldig bevonden aan ‘opruiing’ in wereldwijd gevolgde zaak

Voormalig hoofdredacteur Chung Pui-kuen van Stand News staat journalisten te woord na zijn veroordeling wegens opruiing, donderdag in Hongkong.

Nog twee zaken

Momenteel wordt gespannen uitgekeken naar het vonnis in twee andere rechtszaken. De Hongkong 47 – een groep prodemocratische activisten en politici van wie 45 schuldig zijn bevonden aan vaag omschreven vergrijpen als ‘subversie’ – kunnen op grond van de Nationale Veiligheidswet tot levenslang krijgen voor de organisatie van onofficiële democratische voorverkiezingen in 2020. En in augustus werden twee voormalige hoofdredacteuren van de onafhankelijke nieuwssite Stand News schuldig bevonden aan „opruiing”. Zij werden aangeklaagd op grond van wetgeving uit de Britse koloniale periode, en kunnen tot twee jaar cel tegemoet zien.