Onenigheid over Israël en Hamas is op eerste GroenLinks-PvdA-congres vooraf al gesust

Reportage

Partijcongres Leden van GroenLinks en PvdA, de twee partijen die met één kieslijst meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, waren zaterdag opvallend eensgezind. Een amendement voor het afschaffen van de monarchie werd nipt aangenomen.

Lijsttrekker Frans Timmermans met de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen op het partijcongres in Rotterdam.
Lijsttrekker Frans Timmermans met de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen op het partijcongres in Rotterdam. Foto Bart Maat

Een rood-groene stoet loopt in een lange sliert van het Rotterdamse metrostation Zuidplein richting Ahoy. Druk met elkaar pratend trekt de groep van honderden mensen richting de evenementenlocatie, rode en groene jasjes lopen schouder aan schouder. Daar vindt vandaag geen popconcert of sportwedstrijd plaats, maar het allereerste gezamenlijke congres van GroenLinks-PvdA, de twee linkse partijen die met één kieslijst aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen. „Een historische dag”, klinkt het overal. Of: „Een magisch moment.”

Veel leden hebben hun best gedaan om de linkse samenwerking in hun outfits te incorporeren, met buttons of sjaaltjes met de tekst ‘Samen kan het’. Oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks Ineke van Gent, die het congres voorzit, heeft voor de gelegenheid een rood pak aangetrokken, afgemaakt met groene schoenen en een groene top. De foyer is behangen met posters met daarop afbeeldingen van lijsttrekker Frans Timmermans en nummer twee Esmah Lahlah.

Helemaal ontspannen is de sfeer niet. De oorlog tussen Israël en Hamas, met al vele duizenden doden en gewonden in de afgelopen week, hangt als een sluier over het congres. „From the river to the sea, Palestine will be free”, schreeuwt een vrouw voor de ingang, zwaaiend met een grote Palestijnse vlag. Enkele leden dragen de hele dag de zwart-wit geblokte ‘arafatsjaal’. Het congres begint met een indringende minuut stilte, om de slachtoffers in Israël en de Gazastrook te herdenken.

Verdeling over geweld Midden-Oosten

Inhoudelijk zorgde het opgelaaide geweld in het Midden-Oosten in de afgelopen week voor verdeling binnen de twee partijen. Een groep kritische leden had een boze brief aan de partijleiding geschreven en er werd een scherpe motie ingediend. Zij hekelden daarin de eerste reactie van lijsttrekker Timmermans vorige week op de bloedige aanvallen van Hamas op Israël. Waarom had Timmermans niet ook zijn bezorgdheid geuit over het lot van de Palestijnen in Gaza, die al jarenlang door de Israëlische regering worden onderdrukt? En waarom wordt Israël niet onder druk gezet om de mensenrechten te eerbiedigen?

Om te voorkomen dat het congres in Ahoy door de Palestijnse kwestie zou worden beheerst en tweespalt in de linkse samenwerking zou blootleggen, had de partijleiding tot op het laatste moment met de indieners van de motie overleg gevoerd. Het resulteerde in een aangepaste motie die vooraf al door de besturen en Kamerfracties van beide partijen werd omarmd. De oproep om zowel de terreur van Hamas als de vergelding van Israël te veroordelen, werd met ruim 96 procent van de stemmen aangenomen.

Er was de leiding van ‘Verenigd Links’ veel aan gelegen om eenheid uit te stralen in de jonge en hier en daar nog broze linkse samenwerking. Dat zag je in de aanwezigheid van prominente kopstukken uit heden en verleden van beide partijen. Voor verstokte leden van GroenLinks en PvdA moet het een onwennige gewaarwording zijn geweest om hen gebroederlijk door elkaar te zien lopen en naast elkaar te zien zitten.

Voormalig GroenLinks-leider Bram van Ojik bijvoorbeeld, die meeschreef aan het verkiezingsprogramma en dat op het podium verdedigde. Zijn oude rivaal bij de PvdA, Diederik Samsom, tot voor kort de rechterhand van Frans Timmermans in Brussel. Timmermans stopte deze zomer als Eurocommissaris om lijsttrekker voor de linkse combinatie te worden.

Kritische prominenten

Er waren ook kritische prominenten naar het congres gekomen. Oud-GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini had een paar amendementen ingediend in een poging de asielparagraaf in het gezamenlijke verkiezingsprogramma aan te scherpen – ze werden door de leden niet overgenomen. GroenLinks-leider Jesse Klaver heette in zijn korte toespraak Hans Spekman welkom. De oud-voorzitter van de PvdA is altijd openlijk tegenstander van het linkse samenwerkingsproject geweest. Klaver: „Ik ben blij dat je er bent, Hans.”

Aan het eind van de dubbele ledenvergadering werd het verkiezingsprogramma met al evenveel eensgezindheid aanvaard. Op twee opvallende punten wisten de leden van beide partijen het programma nog wel te amenderen. Het minimumloon moet niet „stapsgewijs” omhoog naar 16 euro per uur, zoals in het conceptverkiezingsprogramma stond, maar „per direct”. De Tweede Kamerfracties zijn daar niet voor, maar een meerderheid van 64 procent nam dit amendement over.

Daarnaast stemde een nipte meerderheid (53 procent) van het congres onder luid applaus voor het afschaffen van de monarchie en het „invoeren van een parlementaire republiek”. Volgende week houdt D66 ook zijn verkiezingscongres en daar komt eenzelfde amendement in stemming.

Lees ook het interview met Frans Timmermans: ‘Het zou voor iedereen goed zijn als de VVD niet regeert’

In zijn afsluitende speech legde Timmermans de nadruk op de noodzaak van een ambitieuzer klimaatbeleid. Hij pleitte voor een Nederlandse Green Deal, naar het omvangrijke programma met maatregelen om de opwarming van de aarde te stoppen dat hij als Eurocommissaris heeft geïnitieerd. Timmermans verbond zijn klimaatagenda ook aan sociale thema’s, zoals het garanderen van bestaanszekerheid. Daarmee benadrukte hij ook dat de traditionele speerpunten van GroenLinks en PvdA heel goed samengaan. Er is volgens de lijsttrekker geen sprake van „de groenen versus de rooien”. „De sociale strijd en de strijd om het klimaat gaan hand in hand.”