Omzet supermarkten gedaald door tabaksban

Nederlandse supermarkten boekten vorig jaar samen een omzet van 49,9 miljard euro. Dat is 1 procent minder dan in het jaar ervoor, meldt onderzoeksbureau NielsenIQ vandaag. Die daling is vooral te wijten aan het tabaksverbod: sinds 1 juli mogen aan de servicebalies van supermarkten geen sigaretten en pakjes shag meer verkocht worden.

Veel medelijden hoeven we niet te hebben met de supers, want als tabak buiten beschouwing wordt gelaten, is er alsnog sprake van een omzetgroei van 2,5 procent. Consumenten waren bij de kassa gemiddeld 4,5 procent meer kwijt aan hun boodschappen. De prijzen van dranken stegen het hardst: gemiddeld 8,8 procent. Dat komt doordat de overheid vorig jaar zowel de alcoholaccijns als de ‘verbruiksbelasting’ op alcoholvrije dranken verhoogde.

Vooruitblikkend ziet onderzoeksbureau NielsenIQ nog kansen voor verdere „premiumisering” van het zuivelschap, mede door de populariteit van proteïnerijke versies van bijvoorbeeld knijpyoghurts en bakjes kwark.


Lees ook

De foodtrends van 2025: het smelt en het druipt, en alles smaakt prima met alles

De foodtrends van 2025:  het smelt en het druipt, en  alles smaakt prima met alles

Albert Heijn blijft marktleider

NielsenIQ heeft ook de marktaandelen van de verschillende ketens onderzocht. Albert Heijn blijft koploper met een marktaandeel van 37,7 procent, 0,9 procentpunt meer dan vorig jaar. De groei is voor een groot deel te danken aan het samengaan met Jan Linders. Die Limburgse supermarktketen hield in 2023 op met zijn eigen winkelformule en werd franchisenemer van Albert Heijn. Daardoor telden er vorig jaar in één keer 55 extra winkels mee in de AH-cijfers.

Nummer twee in het rapport is Jumbo, dat met 20,3 procent marktaandeel lager uitkomt dan vorig jaar. Daarna volgt Plus met 8,1 procent marktaandeel. Die keten is sinds 2021 verwikkeld in een fusie-operatie met Coop die moeizaam verloopt. Daarbij krijgen Coop-winkels het Plus-logo op de gevel. Dat die fusie niet erg soepel gaat, blijkt ook uit de cijfers van NielsenIQ: de resterende Coop-winkels verloren 0,5 procentpunt marktaandeel, terwijl er bij Plus maar 0,4 procentpunt bij kwam.

Niet alle supermarktketens geven toestemming aan NielsenIQ voor het publiceren van hun marktaandeel. Zo zijn de Duitse discounters Aldi en Lidl en budgetketen Dirk opgenomen in de restgroep, die in totaal ruim een kwart van de markt in handen heeft.


Liveblog
Economieblog


Memecoin Trump valt alweer terug