Nieuw kabinet moet deze zomer doorwerken

Judith Uitermark, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken (NSC), was maandag op werkbezoek bij Prodemos om met scholieren te spreken „over politiek, verkiezingen en meedoen in de democratie”. Minister Femke Wiersma, de minister van Landbouw (BBB), bezocht al twee boerderijen om te praten over het stikstofprobleem. En minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, PVV) was donderdag bij een zaadveredelingsbedrijf in het Westland.

De nieuwe bewindslieden van het kabinet-Schoof proberen op hun social media-kanalen te laten zien dat zij voortvarend van start zijn gegaan. Vorige week op het bordes, deze week het land in.

Je zou denken dat nu de Tweede Kamer met reces is ook voor hen de zomervakantie is aangebroken. Deze vrijdag houdt het kabinet zijn laatste ministerraad van het politieke seizoen. Maar de 29 net aangetreden ministers en staatssecretarissen hebben een streep moeten zetten door hun zomerrust.

Vakantieplannen

Omdat de formatie pas in de laatste week van het parlementaire jaar werd afgerond zal de nieuwe regering de komende weken moeten doorwerken. De opdracht is tweeledig. Allereerst zullen de bewindspersonen het hoofdlijnenakkoord van de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB moeten uitwerken tot een ‘regeerprogramma’. Dit proces om tot concreet beleid te komen loopt parallel met de tweede klus: het opstellen van de begroting voor 2025. Daarvoor geldt de strakke deadline van 17 september: Prinsjesdag. Schoof streeft er naar het regeerprogramma rond 6 september naar de Kamer te sturen.

De 29 ministers en staatssecretarissen moesten een streep zetten door hun zomerrust

Om die reden zal de komende periode vooral druk zijn voor minister van Financiën Eelco Heinen (VVD). Hij is verantwoordelijk voor de rijksbegroting en het daarmee verbonden Belastingplan. Hij zal deze stukken uiterlijk 31 augustus klaar moeten hebben. Alle begrotingsplannen moeten dan voor toetsing en doorrekening bij de Raad van State en het Centraal Planbureau worden ingeleverd.

Heinen was zich al goed bewust van een drukke zomer toen hij in juni als kandidaat-minister zijn opwachting maakte bij de formateur. „Ik had nog geen vakantieplannen, nee”, zei hij destijds.

Premier Schoof heeft de bewindspersonen niettemin aangeraden „minimaal een tot twee weken op vakantie te gaan”, zo vertelde hij de Tweede Kamer bij het debat over de regeringsverklaring vorige week.

Vorige week, na de eerste reguliere ministerraad, zei Heinen nog steeds „geen tickets” te hebben geboekt voor zichzelf en zijn gezin, maar wel een weekje vrij te zullen nemen. Hij wil het goede voorbeeld geven voor zijn ambtenaren, die ongetwijfeld ook aan vakantie toe zijn. Maar, riep Heinen stoer, „dat betekent niet dat ik dan geen stukken ga lezen.”

Puzzel

Bij de eerste ministerraad heeft het kabinet werkafspraken gemaakt over de precieze uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. Alle bewindslieden hebben een eigen verantwoordelijkheid: ieder stelt op het eigen beleidsterrein een programma voor de komende vier jaar op, plus een departementale begroting voor komend jaar. Concreet: welke maatregelen en wetsvoorstellen willen ze de komende regeerperiode doorvoeren en welke daarvan al in 2025?

Premier Schoof zal het coördineren, bewaker van de schatkist Heinen kijkt mee en de departementen hebben onderling veel overleg. „Er wordt gedurende de hele zomer aan doorgeschreven”, zegt een woordvoerder van Schoof.

Voor Heinen ligt een lastige puzzel op tafel. Het hoofdlijnenakkoord is in financieel opzicht behoorlijk ambitieus. Er zijn veel wensen voor investeringen, koopkrachtverbetering en lastenverlaging voor het bedrijfsleven. Daar staan stevige bezuinigingsplannen tegenover (op het ambtenarenapparaat bijvoorbeeld) en enkele lastenverzwaringen (btw-verhoging op boeken).

Een groot deel van de investeringsagenda moet van de vier coalitiepartijen al in 2025 worden gerealiseerd (ter waarde van 9,6 miljard euro), net als een beperkt deel van de bezuinigingen en lastenverhogingen (2,2 miljard). Maar minister Heinen, die zoals alle ministers van Financiën hamert op begrotingsdiscipline, kampt al met een groot aantal budgettaire tegenvallers. In de afgelopen maanden noteerde zijn ministerie al voor zeker 8 miljard euro aan stroppen bij onder meer de hersteloperatie Toeslagen en de vermogensrendementsheffing (box 3).

Dit zal gevolgen krijgen voor de plannen waarover de coalitie zo moeizaam heeft onderhandeld. Niet alles kan, zal Heinen moeten zeggen.

Het leidt bij de oppositie in de Tweede Kamer tot de vraag wie straks, als het kabinet in augustus de plannen gaat bundelen, het laatste woord over het regeerprogramma en de eerste Miljoenennota krijgt. Het ‘extraparlementaire’ kabinet onder leiding van de partijloze Schoof? Of worden hij en zijn ministers strak gesouffleerd door de partijleiders?

Premier Schoof zei in het debat over de regeringsverklaring dat er bij het uitwerken van het hoofdlijnenakkoord voor zijn nieuwe kabinet „in principe geen rol voor de fractievoorzitters is voorzien”. Hij voegde er meteen aan toe: „Dat er aan het eind van de zomer politiek overleg zal plaatsvinden, is van alle tijden”.