New York Times: ‘Iraanse leider beveelt directe aanval op Israël’

De hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, heeft het bevel gegeven Israël rechtstreeks aan te vallen, zeggen drie Iraanse functionarissen die daarover zouden zijn ingelicht tegen de New York Times. Dat zou hij hebben gedaan tijdens een spoedvergadering van de hoge nationale Veiligheidsraad van Iran.

De aanval zou een vergelding zijn voor de dood van Hamasleider Ismail Haniyeh, die in de nacht van dinsdag op woensdag in Iran werd gedood in zijn verblijf in het noorden van Teheran. Israël heeft de aanval niet opgeëist, maar heeft gezegd alle Hamasleiders te zullen doden ongeacht de locatie. Algemeen wordt aangenomen dat Israël ook daadwerkelijk achter de actie zit.

Dat de aanval op Haniyeh op Iraans grondgebied plaatsvond, zet het land onder druk zich nauwer bij het conflict te betrekken. Khamenei zei in een video op X dat Iran de plicht heeft om zijn dood te wreken. Woensdag vond de begrafenis van Haniyeh plaats in Iran, waar Khamenei op staatstelevisie op de kist biddend te zien is.

Iraanse vrouwen houden posters vast van de Iraanse leider Ali Khamenei tijdens een demonstratie op woensdag tegen de moord op Hamasleider Ismail Haniyeh.
Foto Vahid Salemi/AP