Na fel debat nog steeds niet duidelijk of minister Faber asielwetgeving wil aanpassen

Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) maakt het zichzelf en de Kamer donderdag bijzonder moeilijk. Zij weigerde antwoord te geven op vragen vanuit de oppositie over mogelijke aanpassingen van asielwetsvoorstellen die zij in de maak heeft – ook niet na een tiental interrupties en meermaals aandringen van de Kamervoorzitter.

Afgelopen maandag publiceerde de Raad van State een kritisch advies over de asielwetgeving die minister Faber had voorgelegd. In de huidige vorm kan de minister de voorstellen niet voorleggen aan de Kamer, aldus de Raad, die zouden namelijk niet effectief en niet uitvoerbaar zijn. Woensdag had minister Faber gezegd dat zij haar wetten op geen enkele wijze meer zou aanpassen. Dat deed zij voordat haar ambtenaren een inhoudelijk rapport over het advies van de Raad konden produceren: „Ik ben er klaar mee. Nederland is er klaar mee. Ik laat me door niemand van de weg afrijden, de weg die ik ben ingeslagen.” De Telegraaf schreef woensdag dat een woordvoerder van Faber zei: „Wij kunnen dat niet verdedigen hier als departement, het rapport moet nog geschreven worden.”

Doe dat dan!

Henri Bontenbal
fractievoorzitter CDA

Donderdagochtend schreef Faber aan de Kamer dat ze de adviezen van de Raad van State toch wel bestudeert.

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri wilde van de minister weten of ze haar woorden terugnam, en of ze dus wél bereid was haar voorstellen aan te passen. Daarop klapte minister Faber dicht. „Ik heb gezegd wat ik heb gezegd, en daar moet u het mee doen”, zei ze keer op keer na een tiental interrupties.

„We weten niet of het waar is wat de minister zei, of wat het ministerie zegt”, aldus D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt. Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek zei: „De minister kan geen normaal debat voeren, dan hoor je hier niet te staan.” Coalitiepartijen VVD, NSC en BBB verdedigden minister Faber niet, maar blokkeerden wel een schorsing van het debat die de oppositie aanvroeg. Volgens SP-Kamerlid Michiel van Nispen hinderde Faber de controlerende taak van de Kamer.

Of de minister van plan is in meer of mindere mate gehoor te geven aan het advies van de Raad van State, blijft onduidelijk. Op 7 maart is zij van plan om de wetten te bespreken in de ministerraad, zo schreef ze in de brief.

Saboteren

Faber en de Kamer liggen elkaar al sinds haar aantreden zeven maanden terug niet goed. De progressief-linkse oppositie verwijt haar het bewust saboteren van het asielsysteem. De eigen coalitiegenoten vinden dat Faber te weinig voor elkaar krijgt en symboolpolitiek bedrijft. En de radicaalrechtse flank van de Kamer, JA21 en FvD, vinden dat ze niet doortastend is en zich te veel laat ketenen door (internationale) afspraken.

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder verzuchtte donderdag: „Elk debat met deze minister loopt uit de hand qua tijd, qua taal, qua fatsoen.”

Eerder op de dag verzandde het debat in welles-nietes-discussies, persoonlijke aanvallen en opmerkingen van de Kamer en de minister buiten de microfoon. De Kamervoorzitter van dienst, Aukje de Vries (VVD), kreeg geen controle over het debat en over de minister, en werd daar vaak op aangesproken door de oppositie.

Ter Apel

De Kamer kwam bijeen om te spreken over de situatie in de asielopvang in Ter Apel, waar de leefomstandigheden benedenmaats zijn en een groep kansarme asielzoekers zorgt voor overlast in de opvang en bij omwonenden.

De Kamer verwachtte van Faber dat zij een manier zou vinden om overlastgevers een etmaal vast te zetten na vergrijpen. Volgens Faber was dat nog niet gelukt vanwege juridische belemmeringen. Ook de coalitiepartijen VVD, NSC en BBB waren kritisch op Faber, mede omdat zij dikwijls slecht geïnformeerd bleek. CDA-leider Henri Bontenbal vroeg aan Faber wat voor type misdrijf ertoe kan leiden dat een asielzoeker in een versoberde opvang met meldplicht terecht zou komen. Faber wist het niet. „Dat type vragen moet je toch gewoon voorbereiden”, zei Bontenbal. „Als ik een concrete vraag stel, krijg ik pas over twee maanden antwoord.”

Toen de minister zei dat zij „ook wel zou willen dat alles anders ging”, riep de doorgaans ingetogen Bontenbal terwijl hij wegbeende: „Doe dat dan!”


Lees ook

PVV-leider Wilders dreigt weer het kabinet te laten klappen, maar laat een geitenpaadje open

PVV-leider Geert Wilders staat dinsdagmiddag de pers te woord in de Tweede Kamer.