Met honderd zeges is skister Shiffrin van uitzonderlijke klasse

Alsof ze het zelf niet geloofde, zo lang bleef Mikaela Shiffrin naar het scorebord kijken nadat ze over de finish was geflitst van de tweede manche van de slalom in het Italiaanse Sestriere. En nog eens blikte ze vol verbazing over haar linkerschouder. Maar het stond er echt. Eerste, met ruime voorsprong op de Kroatische Zrinka Ljutic en haar landgenote Paula Moltzan.

De honderste wereldbekerzege in haar carrière, de eerste na een ernstige val in november, waarbij ze onder meer een buikwond opliep. „Iedereen is zo aardig en behulpzaam voor me geweest”, sprak de 29-jarige Amerikaanse na afloop in tranen. „Ik ben zo dankbaar, ik had dit niet meer verwacht.”

Twee jaar geleden brak Shiffrin al het record van de meeste overwinningen in de wereldbeker. Eerst onttroonde ze in januari 2023 bij de vrouwen skilegende Lindsey Vonn, die in totaal 82 keer won in de wereldbeker. In maart verbeterde ze even later in het Zweedse Åre ook het decennia-oude record van 86 zeges van de Zweed Ingemar Stenmark bij de mannen. „Zij is veel beter dan ik was, dat kun je niet vergelijken”, sprak Stenmark destijds in een interview met persbureau AP. De 86ste wereldbekerzege van Stenmark – in Aspen, Colorado in 1989 – betekende ook zijn 155ste podiumplaats in totaal. Een record dat Shiffrin met haar succes in Sestriere evenaarde.

Goud op de teamcombinatie

De ongekende zegereeks van Shriffrin stokte in november 2024 abrupt na haar zware val op de reuzenslalom in Killington, Vermont. Pas eind januari keerde ze terug op de piste. Ze bleek bij de WK eerder deze maand in het Oostenrijkse Saalbach net op tijd fit voor de vijftiende WK-medaille in haar carrière: met landgenote Breezy Johnson won ze het goud op het nieuwe onderdeel teamcombinatie.

Toch leek ze dit weekeinde in Sestriere nog niet op haar oude niveau. Op de reuzenslalom kampte ze met mentale problemen. Voor het eerst sinds 2012 plaatste zich niet voor de tweede run in een wereldbekerwedstrijd. Maar haar zege op de slalom vergoedde zondag alles. „Vandaag moesten veel dingen voor mij de goede kant op vallen”, analyseerde Shiffrin volgens persbureau Reuters. „Aan het eind bleek dat ik wel wat dingen goed heb gedaan.”

Shiffrin, geboren in wintersportplaats Vail in Colorado, won haar eerste wereldbekerwedstrijd op de slalom op 17-jarige leeftijd. Ook toen al keek ze vol ongeloof in de camera. Had zij dit gepresteerd? Sindsdien won ze als enige skiër ooit – man of vrouw – goud op alle individuele wereldbekeronderdelen: naast de slalom ook de reuzenslalom, super-G, afdaling, parallel en de combinatie (super-G en slalom). Bij de Spelen van Sotsji werd ze in 2014 de jongste olympisch kampioen op de slalom. Vier jaar later volgde in Pyeongchang goud op de reuzenslalom en zilver op de combinatie.

‘Perfecte bochten en techniek’

Maar de Spelen van Beijing liepen in 2022 uit op de grootste teleurstelling in haar loopbaan. In plaats van drie keer goud werd het drie keer een val en geen enkele medaille. Na afloop relativeerde ze razendsnel. In een essay op sportwebsite The Players Tribune verhaalde ze later over een achterliggende oorzaak: het verdriet om haar vader, die in 2020 overleed aan hoofdletsel na een ongeval. „Op sommige dagen heb ik perfecte momenten. Perfecte bochten. Perfecte techniek. Dan vergeet ik de pijn. […] En op sommige momenten gaat het gewoon klote. Sommige dagen is het moeilijk om de ene voet voor de andere te zetten. Dat is rouw.”

Het seizoen na die dramatische Spelen verpulverde ze alle wereldbekerrecords. The New York Times becijferde toen dat Shiffrin in dat tempo op haar 33ste misschien als eerste skiër ooit honderd wereldbekerzeges zou halen. „Ik heb die rekensom zelf niet gemaakt”, reageerde ze daar lachend op. „Als ik er te veel over nadenk, maakt het me misschien aan het huilen. Want het is hard werken. En toch, soms gaat het goed. Bij mij is dat gebeurd, vaak zelfs. En ik weet niet precies waarom.”

Met haar honderdste wereldbekerwinst op haar 29ste in Sestriere ligt ze vier jaar voor op schema. Nog een podiumplaats erbij en ze is ook wat dat betreft Ingemar Stenmark voorbij als beste in de 58-jarige historie van de wereldbeker. En dat op nog geen jaar van de Winterspelen in Milaan-Cortina d’Ampezzo.