McKinsey betaalt nog eens 230 miljoen dollar in rechtszaken over verslavende pijnstillers

Opioïdencrisis Het bedrag komt bovenop de 641 miljoen dollar (607 miljoen euro) waarvoor McKinsey eerder al schikte. In de VS zijn honderdduizenden mensen overleden aan overdoses van extreem sterke pijnstillers.
McKinsey zou hebben bijgedragen aan de dodelijke opioïden-epidemie in de Verenigde Staten doordat het fabrikanten hielp met misleidende marketingplannen.
McKinsey zou hebben bijgedragen aan de dodelijke opioïden-epidemie in de Verenigde Staten doordat het fabrikanten hielp met misleidende marketingplannen. Koen van Weel/ANP

Het consultancykantoor McKinsey gaat voor 230 miljoen dollar (omgerekend zo’n 218 miljoen euro) schikken met honderden lokale overheden in de Verenigde Staten, die het bedrijf aanklaagden voor het bevorderen van de verkoop van verslavende opioïdepijnstillers. Dat melden internationale persbureaus dinsdagnacht. McKinsey zou hebben bijgedragen aan de dodelijke opioïden-epidemie in de VS doordat het zijn klant Purdue Pharma en andere farmaceutische bedrijven hielp om misleidende marketingplannen op te stellen.

Lees ook: Bij het pijnstillerdrama in de VS was het niet alleen Big Pharma dat faalde

In de VS zijn in iets meer dan twintig jaar bijna 645.000 mensen overleden aan overdoses van zowel voorgeschreven als illegaal verkregen pijnstillers. De opioïdepijnstillers in omloop waren zeer sterk — sterker dan morfine — en zeer verslavend, waardoor mensen na gewenning steeds meer gingen innemen. Ondanks de gevaren werden de winstgevende medicijnen op een agressieve manier in de markt gezet, onder andere door artsen te paaien met cadeaus zodat ze de pillen gingen voorschrijven. In totaal zijn duizenden rechtszaken aangespannen tegen fabrikanten en leveranciers voor het bagatelliseren van de risico’s van de pijnstillers, waarbij voor meer dan 51 miljard dollar (48 miljard euro) is geschikt.

Het bedrag van 230 miljoen dollar dat nu op tafel ligt, komt bovenop de 641 miljoen dollar (607 miljoen euro) die McKinsey eerder al betaalde in schikkingen. Het bedrijf heeft geen schuld bekend en laat in een verklaring weten dat het nog steeds van mening is dat het verrichte werk in overeenstemming was met de wet.