Achttien Europese consumentenbonden hebben gezamenlijk een klacht ingediend tegen de Chinese webwinkel Temu. Ook de Nederlandse Consumentenbond is een van de indieners. De consumentenorganisaties vinden dat Temu cruciale informatie achterhoudt en ‘dark patterns’ gebruikt om consumenten te beïnvloeden. De bonden dienden de klacht in bij hun eigen nationale toezichthouder.
Dark patterns zijn verboden technieken om de online consument te beïnvloeden. Zo krijgen consumenten wanneer ze op een product klikken, meteen daarna duurdere versies te zien. „Zo probeert Temu de consument te verleiden om meer geld uit te geven”, zegt Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond op het gebied van consumentenrecht, privacy en digitaal. Dat klinkt misschien niet zo vreemd, maar, zegt Spierenburg: „Temu maakt niet duidelijk hoe het getoonde aanbod tot stand komt en of dat wel of niet gesponsord is. Die informatie moet het volgens de wet wel delen.” Ook zou Temu het klanten onnodig moeilijk maken om hun account te verwijderen.
Daarnaast zegt de Consumentenbond dat consumenten niet weten of producten van Temu wel veilig zijn. Daar waarschuwde de bond eerder dit jaar ook al voor: Temu zou gevaarlijke elektrische kachels verkopen, die kunnen exploderen, brand kunnen veroorzaken of een elektrische schok kunnen geven. Na melding verwijderde Temu de gebrekkige kachels.
Het is niet de eerste keer dat de Consumentenbond samenwerkt met andere Europese consumentenorganisaties: zo trokken Europese consumentenbonden eerder onder meer samen op tegen AliExpress en de auto-industrie. De Europese bonden werken samen onder de overkoepelende organisatie BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs). „Net als veel andere producenten is Temu niet alleen in Nederland actief, maar overal in Europa”, zegt Spierenburg. „Verenigd sta je sterker. Bij de Europese Commissie maak je ook meer indruk met z’n allen dan in je eentje.” De toezichthouder voor Nederland waar de bond zijn klacht heeft ingediend is de Autoriteit Consument en Markt.
3,3 miljoen Nederlandse bezoekers
Temu bestaat pas sinds 2022 en is een dochterbedrijf van het beursgenoteerde Chinese e-commerceplatform Pinduoduo, in grootte de derde webshop van China na Alibaba en JD.com. In het jaar van de oprichting richtte Temu zich nog voornamelijk op China zelf; in 2023 ging het over de landgrenzen kijken, en dan vooral naar Azië, Europa en de Verenigde Staten. Het is nu actief in 53 landen. Dat bleek een lucratieve zet: in 2023 verdubbelde moederbedrijf Pinduoduo bijna de omzet, tot 31,7 miljard euro, en had het platform in Nederland al 3,3 miljoen bezoekers per maand. Volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org zijn Nederlanders in dat jaar meer gaan bestellen bij Chinese webwinkels.
Dat is vooral te danken aan agressieve marketingtechnieken op sociale media zoals Instagram en TikTok, een strategie die de webwinkel kopieerde van de eveneens zeer populaire Chinese webwinkel Shein. Zo staat TikTok bijvoorbeeld vol met video’s van relatief onbekende influencers die pakketjes van Temu uitpakken. Die worden benaderd – en soms bestookt – door Temu met beloftes over views, naamsbekendheid en shoptegoed. Maar afgesproken betalingen worden niet altijd uitgevoerd en vergoedingen zijn ‘ongebruikelijk laag’.
In korte tijd werd Temu een van Sheins grootste concurrenten. Beide bedrijven bieden op hun platformen producten – niet alleen kleding, maar ook elektronica, kantoorartikelen, accessoires – aan voor zeer lage prijzen. De kleding wordt vaak omschreven als ultrafastfashion en is onder meer vanwege de lage kwaliteit niet duurzaam en ongeschikt voor recycling. In oktober 2023 kocht de Italiaanse consumentenbond Altroconsumo dertien cosmeticaproducten bij Temu. Op negen daarvan stond onjuiste informatie over de ingrediënten. Ook bleek uit een steekproef van de brancheorganisatie van de Europese speelgoedindustrie, Toy Industries of Europe, dat geen enkele van de negentien geteste speelgoedartikelen aan de veiligheidsvoorschriften voldeed.
Temu probeert consumenten – veelal jongeren, tieners – te verleiden tot nog meer aankopen door er een spelletje van te maken. In de game Farmland verbouwen spelers graan op een virtuele boerderij, waar water voor nodig is. Door een minuut door een pagina met producten te scrollen of producten aan te schaffen, kunnen spelers meer virtueel water ‘verdienen’. Zo maakt het een amusementservaring van online shoppen, die gebruikers ertoe moet bewegen zoveel mogelijk geld uit te geven op de app.