Laatste woorden bemanning verongelukte Titan: ‘Alles goed hier’

Een van de laatste boodschappen van de bemanning van de vorig jaar geïmplodeerde mini-onderzeeër Titan was „alles goed hier”. Dat maakte de Amerikaanse kustwacht maandag bekend op de eerste dag van openbare hoorzittingen over het ongeluk. In de communicatie tussen de vijf inzittenden van de Titan en het moederschip Polar Prince werd niet gesproken over een noodsituatie.

De Titan verongelukte op 18 juni vorig jaar tijdens een afdaling naar het wrak van de Titanic. Het contact ging verloren toen de onderzeeër op 3.346 meter diepte was, na een uitwisseling van tekstberichten over de diepte en het gewicht tijdens de duik, en kort na de melding dat alles goed ging.

Toen er geen communicatie meer mogelijk was, werd een grootscheepse zoekactie gestart. Na vier dagen werden de wrakstukken van de Titan gevonden op de bodem van de oceaan voor de kust van Canada.

Openbare verhoren

Een onderzoekscommissie van de Amerikaanse kustwacht begon maandag met twee weken van openbare verhoren van deskundigen en betrokkenen. Het doel is de exacte oorzaak van de implosie te achterhalen en zo dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen.


Lees ook

Kritiek op Titanic-toeristen zwelt aan

Hulpschepen tijdens de zoekoperatie naar het vermiste onderzeevaartuig Titan,  gezien vanuit een Amerikaanse satelliet, donderdag.

Op de eerste dag van de verhoren kwam onder meer voormalig hoofdingenieur Tony Nissen van OceanGate, het bedrijf achter de Titan, aan het woord. Hij vertelde dat hij zich tijdens de bouw van het vaartuig opgejaagd voelde om de onderzeeër zo snel mogelijk af te krijgen. Toen hem werd gevraagd of er druk was om de Titan het water in te krijgen, was zijn antwoord „100 procent”. Hij werd in 2019 ontslagen door CEO Stockton Rush van OceanGate.

Rush was zelf een van de inzittenden tijdens de fatale duik van de Titan vorig jaar. Ook de Britse avonturier Hamish Harding, de Fransman Henri Nargeolet, de Brits-Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood en zijn 19-jarige zoon Suleman kwamen om het leven.