Kwaliteit bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat onder druk, waarschuwt inspectie

De kwaliteit van bevolkingsonderzoeken naar borstkanker staat onder druk. Nu nog zijn de honderdduizenden tweejaarlijkse deelnemers “over het algemeen tevreden”, maar onder meer de hoge druk op de organisatie maakt dat die kwaliteit de komende jaren dreigt te verminderen. Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in een dinsdag verschenen rapport. Uitvoerende organisatie Bevolkingsonderzoek Nederland moet binnen drie maanden een verbeterplan kunnen overleggen.

Miljoenen vrouwen, transgender mannen en non-binaire mensen met borsten tussen de 50 en 75 jaar ontvangen om de twee jaar een uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Nederland om kosteloos hun borsten te laten onderzoeken. In 2022 gaven bijna 877.000 mensen — 70,7 procent van de genodigden — gehoor aan die oproep. De bedoeling is dat artsen kanker hierdoor in een vroeger stadium ontdekken, voordat patiënten er last van krijgen. Vergelijkbaar preventief bevolkingsonderzoek vindt plaats naar baarmoederhals- en darmkanker.

Ruim 27.000 mensen ontdekten in 2022 dankzij bevolkingsonderzoek dat zij (een voorstadium van) kanker hadden. Volgens de inspectie zijn deelnemers tevreden over de “goede uitleg” en de “bevlogen, vriendelijke en voorzichtige” screeningsmedewerkers.

De kwaliteit van het onderzoek wordt volgens de inspectie vooral bedreigd door de hoge werkdruk voor radiologen die de mammografieën (röntgenfoto’s van de borsten) maken. Daardoor blijft minder tijd over om cliënten op hun gemak te stellen en van uitleg te voorzien. Dit zou ook een “hoog ziekteverzuim” onder radiologen als gevolg hebben.

Bovendien is Bevolkingsonderzoek Nederland volgens de inspectie onvoldoende een lerende organisatie. “Medewerkers werken niet in een cultuur om veilig met elkaar te kunnen leren en reflecteren op wat er beter kan”, schrijft de inspectie, en ziekenhuizen koppelen de resultaten van vervolgonderzoeken niet terug aan de screeningsmedewerkers. Juist die terugkoppeling kan tot nieuwe kennis leiden. Ook doet Bevolkingsonderzoek Nederland volgens de inspectie onvoldoende om vrouwen met een migratieachtergrond en een lage sociaaleconomische positie te stimuleren zich te laten onderzoeken.


Lees ook

Steeds minder mensen doen mee aan bevolkingsonderzoeken naar kanker

Ook aan het landelijke bevolkingsonderzoek naar borstkanker deden vorig jaar minder mensen dan ooit mee.