‘Komiek des vaderlands’ André van Duin krijgt Televizier Oeuvre-Ring

Komiek, acteur en presentator André van Duin krijgt de Gouden Televizier Oeuvre-Ring voor zijn „ongeëvenaarde tv-carrière die maar liefst zestig jaar beslaat”. Dat heeft de organisatie van de Gouden Televizier-Ring woensdagavond bekendgemaakt. Van Duin krijgt de prijs donderdagavond tijdens het jaarlijkse televisiegala in Carré.

„Ik dacht dat die alleen maar postuum werd uitgereikt”, reageerde Van Duin grappend in de talkshow Eva. „Dus ik ga morgen sowieso niet met lege handen naar huis?”

Volgens de organisatie van het Televizier-gala „verandert alles wat deze presentator, acteur en komiek aanraakt in goud”. Van Duin wordt onder meer geroemd om programma’s als Heel Holland Bakt, Dik Voormekaar Show, Animal Crackers, Wie Ben Ik? en Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen.

‘Jong en oud zijn dol op hem’

„Vaak wordt er gezegd dat je niet iedereen kan plezieren, maar André van Duin bewijst het tegendeel”, vinden de toekenners van de oeuvreprijs. „Zowel jong als oud is dol op hem, vanwege zijn hilarische grappen en grollen, maar zeker ook vanwege zijn oprechte betrokkenheid tijdens de wat serieuzere gesprekken en indrukwekkende 4-mei toespraak.”

„Komiek des vaderlands” André van Duin is pas de vijfde winnaar van de Oeuvre-Ring. Eerdere winnaars waren Willem Duys in 1974, Mies Bouwman in 2009, Linda de Mol in 2015 en Ivo Niehe in 2020. „Een mooi rijtje”, zei hij daar zelf over bij Eva.


Lees ook

André van Duin: ‘Ik ben alleen. Echt alleen. Want Martin is er niet’

André van Duin: „De waarheid is dat ik elke dag thuiskom in een leeg huis. Ik ben alleen. Echt alleen.”