Komende winter krijgt voor het eerst ook een kleine groep studenten energietoeslag

Energieprijzen Het gaat om studenten die op kamers wonen én een aanvullende beurs krijgen. Zij ontvangen een eenmalige uitkering van vierhonderd euro.
Studentenwoningen bij de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht. Een kleine groep studenten krijgt komende winter een eenmalige energietoeslag van 400 euro.
Studentenwoningen bij de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht. Een kleine groep studenten krijgt komende winter een eenmalige energietoeslag van 400 euro. Foto Ilvy Njiokiktjien

De energietoeslag die de energierekening van mensen met een inkomen rond het sociaal minimum komende winter moet verzachten, zal voor het eerst ook uitgekeerd worden aan een kleine groep studenten. Dat heeft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) maandag bekendgemaakt. Studenten die op kamers wonen én een aanvullende beurs krijgen, ontvangen een eenmalige uitkering van vierhonderd euro.

Hoewel de energierekening nu lager is dan vorig jaar, zijn de prijzen „nog steeds een stuk hoger dan voorheen”, schrijft minister Schouten in het wetsvoorstel. Het kabinet vindt het belangrijk om studenten nu op te nemen in de regeling omdat „ook studenten met hogere energiekosten worden geconfronteerd en er studenten zijn die daardoor mogelijk in financiële problemen komen”. Volgens het kabinet sluit dit besluit aan op rechterlijke uitspraken over het recht van studenten op energietoeslag en op een advies van de Raad van State.

Andere huishoudens die in aanmerking komen voor de energietoeslag, ontvangen dit jaar maximaal 1.300 euro. De verantwoordelijkheid voor het uitkeren van de energietoeslag ligt opnieuw bij de gemeenten. In sommige gemeenten is een deel van het bedrag al uitgekeerd, om de eerste helft van het jaar te kunnen overbruggen. Deze gemeenten kunnen dit jaar nog 800 euro per huishouden betalen, de overige gemeentes keren het gehele bedrag in een keer uit. De toeslag voor studenten ligt dus nog flink onder het bedrag voor andere huishoudens.