De Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) maakt zich grote zorgen over de voornemens van de formerende partijen om de internationalisering van het hoger onderwijs terug te dringen en te bezuinigen op fondsen voor wetenschappelijk onderzoek.
In haar jaarrede keerde Akademie-president Marileen Dogterom zich gisteren in Amsterdam tegen enkele plannen in het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, BBB en NSC. Daarin hebben de partijen onder meer afgesproken onderwijs in het Engels aan de universiteiten te verminderen en stevig te korten op het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap en het Nationaal Groeifonds.
Volgens berekeningen van de universiteiten lopen die bedragen loopt dat op tot een structurele bezuiniging van ruim 500 miljoen euro op de plannen van de sector. Daarmee zouden de arbeidsplaatsen van 1.200 wetenschappers in het geding komen. Ook wordt 1,1 miljard bezuinigd op het Fonds Onderzoek en Wetenschap en wordt het Nationaal Groeifonds voor innovatie, waar ook universiteiten van profiteren, geschrapt.
Volgens Dogterom komt daarmee de vooraanstaande positie van Nederland in de wetenschappelijke wereld in gevaar, nadat het demissionaire kabinet er juist in had geïnvesteerd. Zij wijst erop dat Nederland het „al heel lang erg goed doet” en „kampioen samenwerken” is, ondanks het feit dat al jaren de voorgenomen investering van drie procent van het bruto binnenlands product in kennis en innovatie niet wordt gehaald.
Met de plannen in het Hoofdlijnenakkoord zijn de formerende partijen „rechtsomkeert aan het maken”, weg van de afspraken die destijds door EU-landen in Lissabon (2000) zijn gemaakt. „Niet goed voor Nederland, niet goed voor Europa”, aldus Dogterom, die vindt dat „we ons moeten blijven inzetten voor een open Nederlands wetenschapssysteem met een sterke internationale component”. Deze maand riep de Akademie kandidaten voor het Europese parlement op zich daar sterk voor te maken.
Zonder namen te noemen stipte de KNAW-president ook de „zeer actuele discussie” aan over samenwerking met universiteiten „in landen die in oorlog verkeren”. Studenten aan verschillende universiteiten eisen dat die de banden met Israëlische instellingen verbreken, omdat die betrokken zouden zijn bij de oorlogvoering en zelfs genocide in Gaza.
De KNAW pleit daarbij voor een „balans tussen het belang van samenwerking aan de ene kant en naïviteit en oplettendheid aan de andere kant”. Dat kan alleen met „maatwerk” en beoordeling „van geval tot geval”, aldus Dogterom. Eerder zei de KNAW dat het niet haar taak is partij te kiezen in het conflict. De Akademie volgde twee jaar geleden het overheidsbeleid om na de invasie van Oekraïne de samenwerking met Russische universiteiten te bevriezen.
Lees ook
Als Nederland zijn positie als innovatieland wil behouden, moet het nú in actie komen