N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Tv-hit Een miljoen kijkers stemt dagelijks af op de liefdesperikelen van bed and breakfast-houders in B&B Vol Liefde. „We vinden het leuk om naar andere mensen te kijken, maar we vinden het nog veel leuker om er een oordeel over te hebben.”
„Kijk”, zegt Olof (75), en hij gebaart om zich heen in zijn kleine, kale slaapverblijf zonder ramen. „Ik mis een spiegeltje, en een stopcontact voor m’n iPadje. Maar dat ga ik organiseren. Voor de rest: prima.” De gepensioneerd scheepswerktuigkundige reageerde een halfjaar eerder op een liefdesoproep van medesingle Marian (68). Die zwaait al geruime tijd naar eigen tevredenheid de scepter in haar eigen bed and breakfast in de Portugese Algarve, maar zou toch wel weer eens een leuke vent naast zich dulden.
Olof is de eerste uitverkoren kandidaat die arriveert. Hij mag prinsheerlijk slapen in één van de gastkamers van de luxe B&B. Maar naarmate meer potentieel relatiemateriaal Marians domein betreedt, wordt de ruimte schaarser. Geen punt, vindt Olof. Dan gunt hij zijn grote bed toch aan de charmante nieuwe arrivé Ed (66), om vervolgens zelf te verkassen naar… de machinekamer?
Daar staat hij nu glimlachend voor de camera: naast hem een sober uitklapbedje, achter hem een houten stellage waar hij zijn keurig gevouwen shirts en een collectie kleine waterflesjes heeft uitgestald. Zijn geïmproviseerde slaaphok steekt fel af tegen de paradijselijke B&B van zijn gastvrouw en – zo hoopt hij – toekomstige geliefde. „Het is hier net een hutje op een schip, eigenlijk”, zegt Olof monter. „Vind ik wel aardig. Zonnetje naar binnen… Wat willen we nog meer?”
Het beeld van de goedgemutste Olof doet het eind juli goed op sociale media. „Ik geloof dat we met z’n allen wel kunnen concluderen dat heel Twitter Olof in zijn/haar hart heeft gesloten, toch?”, schrijft een kijker op X, voorheen Twitter.
Bediscussieerd als soappersonages
Twitteraars buitelen onder het bericht direct over elkaar heen met opmerkingen over Marian en haar mannen: is Olof „een toppert” of „een voetveeg”? Is er tussen Marian en Ed misschien meer „fysieke aantrekkingskracht”? Wanneer gaat Marian de advocaat in ruste Jan (72), die haar met ongebreideld enthousiasme aanspreekt als zijn „prinsesje”, eindelijk eens naar huis sturen? (Het antwoord: snel.) En hoe zit het eigenlijk met Marians immer aanwezige „huisvriend” Eduardo?
Ze worden gevolgd en bediscussieerd als soappersonages, de deelnemers aan het zomerse datingprogramma B&B Vol Liefde. Daarin zoeken Nederlanders met een bed and breakfast over de grens – van Zweden tot Thailand – naar de ware liefde. In hun B&B ontvangen ze één voor één de (tevens Nederlandse) kandidaten in wie ze potentie zien voor hun gedroomde en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig.
De volgorde waarin en het precieze moment waarop de gasten arriveren, kennen ze niet. Ook staat niet vast wanneer de gasten hun koffers weer pakken: ze blijven simpelweg hangen tot ofwel zij zelf, ofwel de B&B-eigenaar besluit dat een gelukkig einde samen er niet in zit. „Ik voel gewoon geen romantische klik”, zeggen ze dan tegen elkaar, en de kijker weet: hier is weer een sprookje aan diggelen gevallen.
De deelnemers worden massaal geliefd, gehaat en geëvalueerd. Mediawetenschapper Linda Duits begrijpt wel waarom. „We vinden het leuk om naar andere mensen te kijken”, zegt Duits, „maar we vinden het nog veel leuker om er een oordeel over te hebben.”
Dat zal zeker bijdragen aan het succes van het derde seizoen van B&B Vol Liefde, dat sinds 10 juli iedere werkdag wordt uitgezonden op RTL en deze week ten einde loopt. Het programma is dagelijks goed voor zo’n miljoen kijkers, waardoor het regelmatig tot de drie best bekeken programma’s van de dag behoort. Ondertussen domineert de hashtag #benbvolliefde al weken de tijdlijn van socialemediagebruikers. En voor enthousiastelingen die na alle afleveringen, tweets en memes nog steeds geen genoeg hebben van alle liefdesperikelen, is er ook nog een schare aan podcasts beschikbaar vol smeuïge nabesprekingen.
Goedkoper om te produceren
„Kijkers zijn erg geïnteresseerd in verhalen over menselijke relaties en emoties”, zegt Duits: vandaar dat soaps als Goede tijden, slechte tijden (GTST) zo’n groot publiek weten te trekken. Maar die rol heeft reality-tv in toenemende mate overgenomen. Duits: „Soaps zijn in de loop der tijd steeds meer weggeduwd door reality-tv, omdat die programma’s goedkoper zijn om te produceren.”
De talloze kleurrijke personages (van de tantra-dansende Walter in Frankrijk tot frikadellenfanaat Martijn in Thailand), de belofte van romantiek, de teasers (met welke in lakens gehulde dame ligt de 26-jarige Joy toch in bed in de voorstukjes?), de gebroken harten: voor trouwe GTST-kijkers die de zomerstop moeten overbruggen, zit er een zekere logica in de overstap naar B&B Vol Liefde.
En dan weet het programma ook nog eens twee succesvolle reality-formats om te smelten tot een „gouden combinatie”, ziet Duits: datingshows, en programma’s met Nederlanders in het buitenland. Niet heel verrassend dus dat maker Ralph de Beurs in een interview met AD Ik vertrek als inspiratiebron noemde en voor de productie aanklopte bij Blue Circle, dat ook verantwoordelijk is voor titels als Boer zoekt Vrouw.
Dat de hoofdrollen zijn weggelegd voor „echte mensen” geeft een reality-programma als B&B Vol Liefde ook een eigen aantrekkingskracht, die het onderscheidt van gelikte soapseries. „Je gaat je afvragen wat authentiek is en wat niet”, zegt Duits. „‘Zijn deze mensen zonder camera’s ook zo?’ Het is een soort spelletje dat je speelt op de bank.”
En het vleugje knulligheid en ongemak dat zo tekenend is voor programma’s als Ik vertrek en Boer zoekt Vrouw, is in de samensmelting tot B&B Vol Liefde zeker niet verloren gegaan. Het programma biedt een schat aan sociale onhandigheid en opvallende uitlatingen van excentrieke figuren, waar een jonge generatie internetgebruikers flink wat meme-potentie in ziet.
Digitale platforms
Zo deelde het TikTok-account B&B.volliefde.memes een kort fragment waarin een deelneemster haar onvrede over de spirituele B&B-eigenaar Walter (54) benoemt met de woorden: „Ik voel fuck you, ik voel pissig, ik voel boosheid”. Het bijschrift: „Wanneer je wordt ingepland terwijl je vrij had gevraagd.” Het filmpje is al zo’n tienduizend keer geliket.
Die aanwezigheid van het programma op digitale platforms stimuleert mensen weer om B&B Vol Liefde te kijken, en hoe meer kijkers, hoe meer het programma online besproken wordt – en zo is de cirkel rond. De hoge kijkcijfers die zo ontstaan zijn best bijzonder in een tijd waarin de hoogtijdagen van lineaire televisie, en daarmee de vanzelfsprekendheid van gelijktijdig een programma volgen, eigenlijk al achter ons liggen.
„Tegenwoordig is het televisielandschap zeer gefragmenteerd en heb je maar af en toe zo’n grote hit als B&B Vol Liefde”, zegt Duits. „Dan hebben we het er op sociale media massaal over en dat steekt elkaar aan. Je wilt mee kunnen praten met de rest. Het herinnert kijkers er misschien ook aan hoe leuk we het vonden om samen naar dezelfde dingen op tv te kijken.”
Ook de nog onzekere afloop van Olofs liefdesverhaal zal deze week naar alle waarschijnlijkheid door flink wat mensen tegelijk worden bekeken. Heel gunstig ziet het er niet uit voor de eeuwig optimistische Brabander: eerder deze week liet Marian hem al wat omzichtig weten eigenlijk geen gezamenlijke toekomst voor zich te zien, hoewel hij gerust in haar B&B mocht blijven rondhangen omdat ze hem wel „gewoon een heel lief mens” vond. Net als het merendeel van de twitteraars.
Het is afwachten wat het oordeel van die online fanschare zal zijn als Olof tegen het eind van dit seizoen nog altijd in zijn machinekamertje bivakkeert. Of als Marian ten slotte tóch die gevreesde woorden uitspreekt: „Ik voel gewoon geen romantische klik.” En dan rest de kijker weinig anders dan weer een jaar wachten op een nieuw seizoen – reeds in de maak – met dezelfde, breekbare sprookjes.