Inflatie steeg in juni weer naar 3,2 procent, vooral door prijsstijging van diensten en voedingsmiddelen

Na twee maanden van daling is de inflatie in Nederland weer gestegen. In juni stegen de prijzen ten opzichte van een jaar eerder met 3,2 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag in een snelle raming, waarvoor onvolledige brongegevens worden gebruikt. In april en mei lag het prijspeil nog 2,7 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De prijzen van diensten liggen volgens het CBS 4,6 procent hoger dan in juni vorig jaar en zijn daarmee de grootste aanjagers van de inflatie. Ook voedselmiddelen, dranken en tabak zijn in prijs gestegen en waren afgelopen maand 4,4 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dat is een opvallend verschil met de afgelopen jaren, toen de torenhoge energieprijzen na de Russische invasie van Oekraïne het prijspeil opdreven. De prijs van energie was in juni 3,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, in mei was dat nog 4 procent. Bij industriële goederen was er afgelopen maand opnieuw sprake van deflatie: deze goederen waren in juni 0,5 procent goedkoper dan vorig jaar.


Lees ook

Inflatie in eurozone plotseling gestegen

De Europese Centrale Bank in Frankfurt, met op de voorgrond een grote hoeveelheid zeecontainers. Hoewel de inflatie in mei toenam, zal de ECB de rente donderdag vermoedelijk met een kwart procentpunt verlagen.