N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Klaslokaal Op middelbare scholen worden rechtszaken nagespeeld om messenbezit te ontmoedigen en jongeren bewust te maken van het gevaar. De rechter: „Moet-ie naar de gevangenis?” De klas: „Zeker!”
De docent is onverbiddelijk als een nieuwe klas het biologielokaal betreedt: „Telefoon echt úít-uit.” Er klinkt gegiechel en gegniffel, het lokaal ziet er anders uit. Tafels zijn aan de kant geschoven en te midden van de skeletten, hersenhelften en een poster over fotosynthese, is een heuse rechtbank geïnstalleerd. Voor de klas staan een politieagent en twee advocaten, links een meneer achter een bordje ‘officier van justitie’ en in het midden een mevrouw met wit haar en een strenge rode leesbril. ‘Rechter’.
De leerlingen van vmbo-kader 4 gaan zitten. Onrustig, ze zaten al een tijdje te wachten in de aula. „Ik snap dat het lang heeft geduurd,” zegt Nicole Cuvelier, in het dagelijks leven kinderrechter bij de rechtbank Noord-Holland. „Maar zo gaat het in het echt ook vaak.”
Een rechtszaak naspelen, dat is het idee. Met een echte rechter, een echte officier, twee echte advocaten en een echte agent. Samen met de leerlingen – die spelen verdachte, slachtoffer en griffier – behandelen ze de fictieve zaak van een steekpartij waarbij een jongere een ander heeft verwond met een mes. Locatie vandaag is het Hoofdvaart College in Hoofddorp.
„Is iemand van jullie weleens op een rechtbank geweest?” Rechter Cuvelier kijkt naar haar publiek terwijl een paar leerlingen zich buiten het lokaal voorbereiden op hun rol.
„Wollah.”
„Niemand? En jullie ervaring met messen?”
Geen vingers. „Jij toch?” Een jongen wijst naar zijn buurman. De klas lacht.
Cuvelier heeft deze vraag ook op andere scholen gesteld en een bevestigend antwoord komt er nooit. Ja, één keer een jongen die zijn T-shirt omlaagtrok en zijn schouder toonde. Een flink litteken. Maar messenbezit onder jongeren is taboe. En verraden doe je niet als je weet dat een leerling er eentje bij zich draagt. Dan ben je een snitch.
„Weten jullie waarom we hier zijn?” Samira Martina stapt naar voren. Ze is van YouChoose, de organisator van het project. „Wij willen messenbezit ontmoedigen en jullie bewust maken van de gevolgen.”
Lees ook dit artikel: NFI legt messendatabank aan vanwege toegenomen steekgeweld onder jongeren
Defensie, brandweer en politie
De organisatie is een coalitie van gemeente Haarlemmermeer, politie, rechtbank, Openbaar Ministerie en de advocatuur en is onderdeel van de jongerencampagne YouChoose, opgericht na een dodelijke steekpartij in 2019. Daarbij kwam een 65-jarige man om het leven toen hij werd beroofd voor de pinautomaat in een winkelcentrum in Hoofddorp. De daders waren vijftien en zestien jaar. In samenspraak met de weduwe van het slachtoffer heeft de burgemeester daarna een campagne opgezet om het thema onder de aandacht te brengen.
Bewustwording en alternatieven bieden, is het idee. Met een mobiel medialab staat de organisatie op scholen en dan spelen jongeren met een virtualrealitybril op een steekpartij na. Op ‘skills-dagen’ doen jongeren ‘stoere’ activiteiten met defensie, brandweer en politie en om de muzikale skills te prikkelen, stonden ze eens met een open mic in het centrum. Een rechtszaak naspelen gebeurt sinds een jaar, om jongeren ook de juridische gevolgen te laten ervaren.
Middelbare scholen waren aanvankelijk terughoudend – wat zegt het over een school als je meedoet –, maar inmiddels heeft YouChoose alle middelbare scholen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep bezocht en zijn ook andere gemeenten geïnteresseerd. Want messenbezit speelt volgens de organisatoren op bijna elke school, van vmbo tot gymnasium.
Verraden doe je niet als je weet dat een leerling een mes bij zich draagt. Dan ben je een snitch
„Oh my god!” klinkt in de klas als de toga’s aan gaan. Cuvelier: „Nou wordt het menens.” Verdachte en slachtoffer komen binnen onder begeleiding van de agent en de sfeer slaat om. Stilte.
„Goed, aan de orde is de zaak…” Cuvelier slaat het dossier open en richt zich tot verdachte. „En u bent…”
„…Ayoub.” De verdachte, een jongen in witte capuchontrui, noemt braaf zijn – fictieve – naam. „Geboren op 4-4-2008.”
De officier van justitie neemt het woord. Hij vertelt dat de jongen wordt verdacht van poging tot doodslag, omdat hij iemand heeft gestoken in zijn hand en in zijn zij. Dat gebeurde nadat de verdachte op het voetbalveld hard was getackeld en hij na afloop verhaal was gaan halen in de kleedkamer. De verdachte had een mes getrokken en een zenuw geraakt. De droom van het slachtoffer om profvoetballer te worden, ligt nu in duigen.
„Nou, dat is nogal wat”, zegt Cuvelier tegen de verdachte. „Waarom had je dat mes bij je?”
„Ter bescherming”, zegt de jongen. „Ik voelde me gewoon niet veilig.”
„Was het dan niet een idee geweest om naar de trainer te gaan? Om het uit te praten?”
Steekincident
Margreet Boermans, zorgcoördinator van het Hoofdvaart, ziet de leerlingen geconcentreerd luisteren. Een boodschap van externen, weet ze, komt vaak beter binnen dan van een eigen docent.
In 2021 heeft een steekincident op een naburige school ook op het Hoofdvaart veel impact gehad – er was een oud-leerling bij betrokken. Sindsdien biedt de school leerlingen een preventief programma aan om ze bewust te maken van de risico’s van messenbezit. De school zit erbovenop en Boermans ziet geen tekenen dat het messenprobleem nu speelt. Maar je hebt nu eenmaal niet altijd alles in eigen hand. Een eenvoudige ruzie kan rondgaan op sociale media en worden opgeblazen en escaleren.
„Vroeger was het slaan met je vuist, nu steek je een ander neer.” Aan het woord is de getuige, agent Johan Dubbeldam die vlak na het – fictieve – incident ter plaatse was. Dubbeldam begon twintig jaar geleden als jeugdagent in Hoofddorp en is nu bekend als ‘TikTok-agent’. Ook tijdens de rechtszaak is hij live op TikTok, tweeduizend volgers kijken mee. „Het messenbezit heeft mijn werk echt veranderd”, zegt Dubbeldam in de klas. „Die eerste jaren ging ik nog gewoon in witte blouse de straat op, na vijf jaar droeg ik er een stevig vest onder. En nu draag ik geen blouse meer en ga ik niet zonder steekwerend vest de straat op.”
Een tweede kans
Dubbeldam zag de straatcultuur verharden onder invloed van drillrap – jongens in video’s zwaaiend met machetes. Maar dat is het niet alleen. Laatst vond hij ergens een tas met daarin een broodmes. De eigenaar bleek een of ander knulletje, allesbehalve stoer. En dat ziet hij vaker: keurige jongens van wie je het niet verwacht, dragen nu een mes. Niet om te gebruiken, maar om zich veilig te voelen. Als afschrikking. Alleen, soms gaat het dan toch mis. Zoals nu in de voetbalkleedkamer gebeurde.
Tijd voor de strafeis. „Kennelijk voelt meneer Ayoub zich niet veilig zonder mes.” De officier van justitie kijkt de verdachte indringend aan en wendt zijn blik tot de rechter. „Dan denk ik: een politiecelletje is niet leuk. Maar… daar ben je wel veilig. Moeten we Ayoub dan maar lang opsluiten?” Honderd uur werkstraf of een maand jeugddetentie, is de eis. En een schadevergoeding voor het slachtoffer van 4.500 euro.
„Nou jongen, we gaan je straf bepalen.” Rechter Cuvelier kijkt de klas in. „Moet-ie naar de gevangenis?”
„Ja!”
„Zeker!”
Dat ziet de agent vaker: keurige jongens van wie je het niet verwacht, dragen een mes
Cuvelier doet gelijk uitspraak: een maand voorwaardelijk jeugddetentie, 54 uur werkstraf, 46 uur agressietraining en de gevraagde schadevergoeding. Onder het mom: iedereen verdient een tweede kans. En daar is de klas het toch wel mee eens.
De bel is al gegaan, maar nog éénmaal vraagt Samira Martina van YouChoose de aandacht. Ze houdt een poster omhoog van het volgende evenement. „Meld je aan voor de Special Forces! We willen alternatieven bieden voor messenbezit en binnenkort kun je oefeningen doen samen met de politie, de brandweer en defensie.”
Een meisje in roze jas steekt haar vinger op.
„Ja?”
„Ga je dan ook leren schieten?”
Lees ook dit artikel: Wie moordt, die scoort in drillrap