De laatste geel-zwarte wielershirts van Jumbo-Visma gaan nu de deur uit. Met 50 tot 70 procent korting. Nog even en dan is fabrikant AGU, de Alkmaarse producent en groothandel in fietskleding en -accessoires, verlost van de voorraad Jumbotruitjes.
Niet dat AGU een hekel heeft aan de inmiddels gestopte sponsor Jumbo; het bedrijf is sinds eind jaren zeventig betrokken bij het profwielrennen (en blijft dat). Op AGU.nl toont het trots een oude foto van de wielerploeg van Peter Post, met toppers Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Post zit achter het stuur van de ploegleidersauto, ‘AGU Wielerkleding’ op de zijkant.
De ruime voorraad is wel een van de zaken die het iconische bedrijf – leverancier van regenpakken, fietskleding en accessoires sinds 1966 – in problemen hebben gebracht. Producent en groothandel AGU verkeert nog steeds in zwaar weer, werd onlangs bekend, maar een faillissement lijkt nu afgewend. „Volgende maand verwachten we de schuldsanering af te ronden en in mei of juni denken we weer zonder verlies te draaien”, zegt Susanne Damen van AGU. Zij is directeur marketing en e-commerce.
Zo lijkt AGU gered en dat is te danken aan de relatief nieuwe Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa). AGU heeft in december een beroep gedaan op de regeling die sinds 1 januari 2021 deel is van de Faillissementswet.
Lees ook
Nieuwe wet biedt bedrijven extra kans om onder faillissement uit te komen
Met de Whoa kan een bedrijf in financiële moeilijkheden zijn schulden herstructureren. Het kan dit doen door schuldeisers een akkoord aan te bieden. Dit kan inhouden dat schuldeisers hun vorderingen deels kwijtschelden. De Whoa heeft kenmerken van de Amerikaanse Chapter 11-regeling voor faillissementsbescherming, maar is, anders dan de Amerikaanse variant, uitdrukkelijk ook bedoeld voor kleinere ondernemingen.
Als genoeg schuldeisers het aanbod accepteren (onderhands aanbod) dan kan het bedrijf de rechter vragen om dat aanbod goed te keuren (homologeren). De rechter moet beoordelen of een bedrijf op zichzelf levensvatbaar is, maar voornamelijk door uitzonderlijke omstandigheden (denk aan de pandemie) in moeilijkheden is geraakt. Gaat de rechter akkoord, dan worden ook de schuldeisers die niet hebben ingestemd met het akkoord, gebonden aan dit akkoord.
Covid als aanjager
AGU (tachtig medewerkers) lijdt al enige tijd verlies. In 2022, het laatste jaar waarover resultaten zijn gemeld, had het bedrijf een verlies van 1,79 miljoen euro. De omzet was 54,5 miljoen. AGU had in 2022 een schuld van 28,7 miljoen, waarvan 12,5 miljoen aan belastingen en sociale premies.
Het bedrijf is niet het enige bedrijf in de fietsbranche dat het moeilijk heeft. „Tijdens de Covid 19-crisis hadden bedrijven in deze sector te maken met een onvoorziene, historisch hoge vraag”, stelt Lennart Verhoef, die bij accountants- en adviesbedrijf EY ondernemingen helpt te herstructureren. Hij was onder meer betrokken bij de afwikkeling van het faillissement van fietsenfabrikant VanMoof.
„Als gevolg van de lockdowns was de toelevering van de fietsbranche zwaar verstoord”, zegt Verhoef. „De toeleveringsketens zijn hier vaak lang en ingewikkeld. Verder waren de voorraden laag. Door deze combinatie konden fietsproducenten simpelweg niet produceren en leveren.”
Zo stegen de afzetprijzen van fietsen sterk. Bedrijven wilden hiervan profiteren en reageerden door onder meer grote bestellingen te plaatsen, maar ook hun capaciteit uit te breiden. Doordat de vraag toenam, waren de prijzen waartegen nieuwe voorraden gekocht werden hoog. „Na de pandemie stortte de vraag naar fietsen en fietsaccessoires in”, aldus Verhoef. Consumenten konden ook weer diensten afnemen in plaats van alleen producten. Bovendien stegen de kosten voor levensonderhoud. „Vervolgens kwamen de bestelde, dure voorraden binnen. Daardoor kwamen veel producenten met zowel overcapaciteit als een hoge voorraad te zitten.” Dit is volgens hem de reden dat de fietsbranche het nu moeilijk heeft.
Brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag meldden in februari dat de omzet van de fietsbranche in 2023 verder is gestabiliseerd. Vorig jaar zette de sector 1,4 miljard euro om (3,7 procent minder dan in 2022). Dat was 16,5 procent meer dan vóór de pandemie, in 2019. In 2023 werden 804.000 fietsen verkocht (2022: 855.000).
Nu binnenkort duidelijk wordt hoe AGU wil reorganiseren, vrezen sommige (kleinere) schuldeisers dat de Whoa-procedure voor hen nadelig zal uitpakken. In de vakpers zeggen toeleveranciers bang te zijn dat de herstructurering vooral in het voordeel uitpakt van de Belastingdienst.
De Whoa beschermt echter kleinere schuldeisers (gemeten in omvang van de onderneming); zij moeten minimaal 20 procent van hun vordering krijgen. Schuldeisers mogen niet slechter af zijn dan bij een liquidatie van de getroffen onderneming.
Damen (AGU) bezweert dat fabrikanten die AGU voorzien van fietsproducten voor de verkoop geen last hebben van de Whoa. „En dealers sowieso niet”, zegt ze. „Zij krijgen de service die ze gewend zijn.” Ook consumenten kunnen online gewoon bestellen, verzekert ze. Graag ook de laatste geel-witte Jumboshirts.