‘Deutscher Fussballmeister”. Uitzinnige fans scanderen het afgelopen zondag tijdens de laatste Bundesliga-wedstrijd van Bayer Leverkusen in dit seizoen aan een stuk door. Ze hebben met sjaaltjes, hoedjes en T-shirts allerhande artikelen aangeschaft om uit te dragen dat hun club kampioen van Duitsland is. Alsof ze er zelf ook nog even aan moeten wennen en zich ervan willen verzekeren dat het écht zo is. Niet zo gek, want in het verleden klonk vanuit het uitvak geregeld: „Jullie worden nooit Duits kampioen.”
Het was een kwinkslag naar de vele tweede plaatsen die de club de schertsende bijnaam Vizekusen opleverden. Eigenlijk past het winnen van prijzen helemaal niet bij Bayer Leverkusen. Tot dit seizoen. Met attractief voetbal brak de club de dominantie van Bayern München in de Bundesliga en veroverde voor het eerst de landstitel. Tot de verloren Europa League-finale tegen Atalanta Bergamo van deze woensdag bleef Leverkusen 51 wedstrijden op rij ongeslagen. Een prestatie die in het Europese voetbal op het hoogste niveau in de vooroorlogse jaren twee keer was voorgekomen. Het ongeslagen seizoen in de Bundesliga – 28 overwinningen, zes remises – is een unicum.
„We waren trots op onze club, maar niet omdat we wonnen”, zegt Heiko Boër (50) op de parkeerplaats voor het stadion, waar hij met zijn vrienden bier en braadworst naar binnenwerkt. „Fan zijn van Leverkusen is een oefening in geduld en het beteugelen van frustraties”, zegt hij lachend. Een zwart-rood gestreept shirt zit strak om zijn lijf, op de rug prijkt de naam Ballack. Deze Duitse middenvelder maakte deel uit van de ploeg die in 2002 de Champions League-finale verloor. In datzelfde jaar greep de club ook net naast het landskampioenschap en de Duitse beker. Veel spelers verlieten daarop de club, het seizoen erop volgde bijna degradatie.
Maar er waren meer, grotere trauma’s. Bij het horen van de naam Unterhaching krijgt menig Leverkusen-fan de rillingen. In de laatste speelronde van het seizoen 1999-2000 had Leverkusen aan een gelijkspel genoeg voor de titel. Door een 2-0 nederlaag tegen promovendus SpVgg Unterhaching ging die naar Bayern München, op doelsaldo. Sinds 1997 eindigde Leverkusen vijf keer als tweede in de Bundesliga en verloor het drie bekerfinales.
Dat Bayer in de jaren tachtig een keer de UEFA Cup won, en in de jaren negentig de Duitse beker, telt niet. „Veel jongere fans hebben alleen al die misgelopen prijzen meegemaakt”, zegt Heiko Boër. Het verklaart de hevige emoties na de kampioenswedstrijd tegen Werder Bremen, medio april, toen veel supporters tot tranen toe geroerd het veld bestormden. In het kampioensboekje dat voor Boër en zijn vrienden op een statafel ligt, heeft de club de bijnaam Vizekusen ingeruild voor Meisterkusen.
Voetbalmachine
De grote omwenteling naar het huidige succes heeft alles te maken met de komst van Xabi Alonso. Toen hij het roer overnam in oktober 2022, kort voor het WK in Qatar, stond Bayer op een degradatieplaats. Na moeizame eerste maanden transformeerde de Spaanse coach de club in rap tempo tot een bijna niet te kloppen voetbalmachine met enorme vechtlust: vijftien doelpunten scoorde Alonso’s team dit seizoen in de extra tijd.
Met technisch directeur Simon Rolfes zette Alonso de selectie vorige zomer naar zijn hand met een aantal weldoordachte transfers. In plaats van vooral jonge talenten te halen om die later met winst te kunnen verkopen – de transferstrategie van de voorgaande jaren – trok Leverkusen afgelopen zomer ook meer ervaren spelers aan. Naast de Nigeriaanse spits Victor Boniface (23), van Union Saint-Gilloise, maakten ook de dertigers Jonas Hofmann van Borussia Mönchengladbach en Granit Xhaka de overstap. De nu 28-jarige Alejandro Grimaldo kwam transfervrij over van Benfica. Alle vier bleken aanwinsten die het fundament van het elftal verstevigden.
De aanwezigheid van met name Xhaka, die overkwam van Arsenal, waar Alonso’s jeugdvriend Mikel Arteta trainer is, was cruciaal. Want, zo weet Alonso, een trainer kan zijn ideeën niet in z’n eentje op de spelers overbrengen. De Zwitserse international is binnen en buiten het veld verlengstuk van zijn trainer. „Als jij in je kantoor zit en het team met elkaar is, [dan moeten] twee, drie jongens dezelfde boodschap herhalen”, zei Alonso daarover eind vorig jaar tegenover de mediakanalen van de Bundesliga. Hij prijst zich gelukkig dat Xhaka en een aantal andere spelers zijn visie delen en de hoge standaarden bewaken.
Als je wint heb je vrienden, dus heeft Xabi Alonso er in Leverkusen een heleboel. Hoezeer de stad en de selectie hem in de armen heeft gesloten, bleek tijdens de huldiging van zondag toen het luidste applaus voor Alonso was. Terwijl de spelers met een spandoek met ‘King Xabi’ rondliepen, tilde hij de kampioensschaal, samen met doelman Lukas Hradecky, nog even de tribune met fanatiekste fans in. Om maar aan te geven: dit is ook jullie titel.
Het succesverhaal krijgt volgend seizoen een vervolg. Vlak voor het kampioenschap werd binnengehaald, maakte Alonso eind maart bekend trainer van Bayer te blijven. Hoewel veel spelers in de belangstelling van andere clubs zouden staan, lijkt voor hen deelname met Bayer aan de Champions League ook aantrekkelijk.
Keer op keer prijzen Leverkusen-spelers hun trainer publiekelijk. De 42-jarige oud-voetballer is bezig aan zijn eerste volledige seizoen als coach op het hoogste niveau. Voor Leverkusen trainde hij een jeugdteam bij Real Madrid en het tweede elftal van Real Sociedad, de Baskische club waar zijn carrière begon.
„Als hij vertrekt, moeten we wel een standbeeld voor hem oprichten”, zegt Bayer-supporter en schrijver Jan Zimmermann. Vorig jaar publiceerde hij een boek met opmerkelijke anekdotes uit de clubhistorie van die Werkself, zo genoemd omdat arbeiders van farmaciebedrijf Bayer 120 jaar geleden bij hun werkgever aanklopten met een verzoek voor sportfaciliteiten. In Zimmersmans boek staat dat Bayer uit zelfspot de term Vizekusen liet vastleggen – en uit eeuwige hoop ook maar Meisterkusen. Ook leren we dat de voetbalclub de naam Leverkusen – genoemd naar apotheker en chemieondernemer Carl Leverkus – droeg voordat de stad werd gesticht. Dat Bayer jaarlijks nog altijd miljoenen in de club investeert is een publiek geheim, maar de exacte hoogte van het bedrag is niet bekend.
Zimmermann raakte als kind door die bijna zo succesvolle ploeg uit het seizoen 2001-2002 aan de club verknocht. De dertigjarige jeugdhulpverlener heeft deze week net als veel andere fans vrij genomen van zijn werk zodat hij zijn club achterna kan reizen naar Dublin, waar de Europa League-finale plaatsvond, en Berlijn. In de Duitse hoofdstad kan Bayer zaterdag de ‘dubbel’ pakken als het in de Duitse bekerfinale FC Kaiserslautern verslaat. Net als voor de Europa League-finale is Zimmermann nauwelijks gespannen. „Nu we ongeslagen kampioen zijn geworden, is voor ons de druk eraf. Al het andere is mooi meegenomen”, zegt hij.
Nieuwe liedjes
De Leverkusen-fans zullen zondag aangepaste liederen zingen bij de bekerfinale in het Olympiastadion in Berlijn. De rond Leidenschaft opgebouwde club
teit is aan verandering toe, supportersliedjes zullen opnieuw worden geschreven. „We hebben zo lang gezongen ‘Deutscher Meister werden wir nächstes Jahr’. We zijn zo trots dat we dat dit jaar eindelijk zijn”, roept schlagerzanger Peter Lorenz door de microfoon bij de uitreiking van de kampioensschaal in de BayArena. Liedteksten aanpassen is eenvoudig, maar voor de club en haar fans zal de nieuw verworven status vast wennen zijn: van eeuwige tweede naar ongeslagen kampioen. „Ik denk dat we na dit seizoen hoe dan ook wel even tijd nodig zullen hebben om het allemaal te verwerken”, zegt Zimmermann.
Op het treinstation van Leverkusen zijn de fans nog niet bezig met dit soort vragen. Ze genieten in de laaghangende lentezon nog na van de huldiging. Cem Türkoglu heeft een papieren kampioensschaal onder zijn arm. „Meisterrr”, gilt hij. „Wat er ook gebeurt, dit seizoen gaat niemand ooit vergeten. Wij zeker niet.”
Winnen went snel, want terwijl de deuren van de trein naar Keulen sluiten, roepen Türkoglu en zijn vrienden: „Volgend seizoen pakken we de Champions League.”