Den Haag heeft een wereldprimeur te pakken. De stad gaat als eerste ter wereld fossiele reclames in de buitenruimte verbieden, zoals advertenties voor cruisevakanties, benzineauto’s, vliegreizen en afgeprijsde energiecontracten. Dat melden internationale persbureaus Reuters en Bloomberg. Een kleine meerderheid van de Haagse gemeenteraad stemde vrijdag in met het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD). Het verbod gaat vanaf 1 januari 2025 in en is een extra stap in de richting van een klimaatneutrale stad in 2030.
Het is niet de eerste poging van de PvdD om dit verbod door de gemeenteraad te krijgen. In 2021 was er al een politieke meerderheid voor een motie van de partij, maar toen wilde de metropoolregio Den Haag-Rotterdam het plan niet uitvoeren. Een jaar later was er in de gemeenteraad geen meerderheid meer voor een soortgelijke motie.
Juridisch toch houdbaar
Sinds een paar maanden zit de PvdD in het college en is er niet langer sprake van een motie, maar van een geheel nieuw reclamebeleid. Het huidige beleid stamt uit 2018 en was aan vervanging toe. Het verbod op fossiele reclames maakt onderdeel uit van dat nieuwe beleid. Anders dan bij een motie, die niet-bindend is, heeft ook de metropoolregio zich nu te houden aan de afspraken. Het verbod zal worden gehandhaafd via lokale wetgeving, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
De afgelopen maanden riep het voorstel kritische vragen op bij de oppositiepartijen VVD, PVV en Hart voor Den Haag. Het plan zou in ogen van die drie partijen niet alleen betuttelend zijn, maar ook juridisch onhoudbaar. Eerder zag onder meer Zwolle af van een soortgelijk plan, uit angst voor rechtszaken. De wethouder in Den Haag kon de oppositie geruststellen door te benadrukken dat het voorstel zoals dat er een paar maanden geleden lag op een aantal punten is bijgeschaafd. Meerdere adviseurs hebben volgens de wethouder herhaaldelijk geconcludeerd dat de aangepaste variant wel degelijk juridisch haalbaar is, ondanks het feit dat Den Haag zich met deze plannen op onontgonnen terrein gaat begeven.
Ook in onder meer Tilburg en Zwolle onderzoekt de gemeenteraad al enige tijd manieren om soortgelijke wetgeving via de APV in te voeren. In sommige andere steden worden experimenten uitgevoerd via contracten of vrijwillige afspraken met bedrijven. Het nadeel daarvan is dat het soms jaren duurt voordat de reclame daadwerkelijk uit de openbare ruimte verdwenen is.